dla mnie kompakty w ogole nie istnieja ;) mialem kiedys jeden, Olympusa c770 i pozbylem sie go szybko bez zalu, ale tak to jest jak lustro sie mialo niezle ;)
Wersja do druku
>>prawie każdy kompakt trafiający w ręce klienta nosi logo >>Canona
To sie nazywa magia marki. Cos na zasadzie "najbardziej lubimy te melodie ktore znamy" :-)
A po LX3 widac ze G10 bedzie mial solidna konkurencje - i dobrze, bedzie tanszy i miejmy nadzieje jeszcze lepszy.
Jak dla mnie to coraz ciekawsza alternatywa dla zestawu lustro + kit.
Nawet lustro z kitem zjada G9 na śniadanie /posiadam jedno i drugie/
G9 mozna pokochać za możliwości ale znienawidzieć za różnice w jakości zdjec w stosunku do luster - szczegolnie na wyższych ISO
To nigdy nie bedzie zamiennik tylko uzupełnienie parku sprzętowego
No, nie za bardzo, pan ma na wystawce nikon, sony, canon, olek, panasonic.
Olek - pan mówił Canon, klient (cena) wziął Olek, po tygodniu przepraszał i chciał oddać.
Nikon - pan ma traumę z pl-serwisem.
Sony - tu zależy, jak "klient po reklamie" to pan nie dyskutuje - klient zawsze ma rację! Jak taki, że słucha pan wyjmuje A720 czy co innego i "proszę spróbować oba". klient wychodzi zazwyczaj z Canonem i wraca po następny aparat gdy chce zmienić/kupić żonie/bierzmowanie itd.
Panasonic - tylko na wypadek jakby klient zapytał o te super aparaty
Wciskanie kitu na poziomie lokalnego sklepu się nie opłaca, fool me once...
No coz Canonow niewatpliwie sprzedaja sie najwiecej, zapewne w wiekszosci sklepikow. Nie zmienia to jednak faktu, ze udzialy innych firm w kompaktach rosna. Panasonic i Samsung maja bardzo agresywne plany, wiec musza szukac nowego podejscia do ugryzienia tortu. LX3 pasuje tu idealnie, (przynajmniej na papierze). Zobaczymy co w odpowiedzi zaprezentuje G10, w kazdym razie jak Canon ma byc liderem to G10 musi sie do tego przyczynic.
>>A720
To troche inna kategoria, ktos kto bierze A720 raczej nie wie co daje ogniskowa 28 i swiatlo 2.0 :-) Na takich klientach to firmy typu Ricoh biznesu by nie zrobily.
napiszcie mi proszę czy warto dopłacić kilka złotych i kupić G9 zamiast G7? Prawie 100% zdjęć robię w rawach (łatwiej obrabia się skomplikowane różnokolorowe źródła światła). czy różnica w obrazie jest jakaś znacząca? Szukam czegoś do kieszeni bo sprzęt który mam waży dobre 15kg ;-). Może mi rozjaśnicie we łbie ;-)
[/IMG]
mam G9 nie mam porównania do G7,ale z tegoco pamietam G7 RAWów nie ma.G9 jako uzupełnienie uważam jako b.udany zakup i pozwalajacy na robienie fajnych fotek.Polecam.Zdjecie z G9 konwertowane do JPEG ZOOM Browserem. Bez dalszej obróbki.Pozdrawiam :-)
G7 chyba można zarazić RAWem poprzez wgranie softu - gdzieś tu czytałem. Sam wolałem starszy model, wyszło jednak na to, że mam "9". Różnice (testowe) możesz obejrzeć na Dpreview. W praniu trudno wyczuć, czy będą zauważalne.
Z tego co wiem, w G7 można uruchomić RAWy za pomocą http://chdk.wikia.com/ , ale na 99% przy robieniu fotek w RAWach nie będzie się zapisywała informacja o balansie bieli, wiec pozostaje się wtedy zdać na "Auto" w sofcie do wołania RAWów (co w przypadku RAWów z CHDK działa bardzo kiepsko) lub ustawianie ręczne (przy dużej ilości zdjęć jest to zadanie bardzo żmudne). Dla mnie ten "szczegół" spowodował, że wyrzuciłem Ixusa 850 IS i kupiłem G9.