Oraz czy z gripem, czy bez.
Aha, ja jeszcze uzywalem 550ex na off camera shoe cord II, to samo - ale te akcesoria wykluczam.
Wersja do druku
Oraz czy z gripem, czy bez.
Aha, ja jeszcze uzywalem 550ex na off camera shoe cord II, to samo - ale te akcesoria wykluczam.
Blokowanie poprzez firmware jest zgoła niedorzeczne i ja także nie jestem za. Jestem klientem i jeżeli firma robi tego typu ruchy to nie jest to u mnie mile widziane. Z konkurencją można walczyć po pierwsze - jakością, po drugie - obsługą klienta, po trzecie - ceną. Tak wygląda hierarchia u mnie. Ale NIGDY nie wyrażę zgody na "różne sztuczki" typu różne wtyczki, karty pamięci, baterie czy nawet formaty zapisu plików, kiedy jest możliwość ustandaryzowania owych. Zgrzytam wtedy zębami.
Firmware "wycinajacy" konkurencje w szklach to troche pachnie monopolem ala Microsoft :-)
Obiektywy mam firmowe. Czytam dwa wątki. Ten i "CANON 30D - firmware 1.0.5" i trochę będę zły jeżeli to jednak celowe działanie firmy C. Na wszelki wypadek ściągnąłem już 1.0.5. Bo taka "krecia robota" może w przyszłości uniemożliwić lub przynajmniej utrudnić mi sprzedanie body.
EDIT
Bez gripa
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale faktem jest, że to trochę dziwnie wygląda. Z Sigmą są problemy a z innymi nie? Zapytam, choć znam na 99% odpowiedź. ISo400 - sprawdziłeś wielkość pliku z 1.0.6?
EDIT
Kurczę. Raczej wątpię w takie działanie firmy, ale dobrze, że po powrocie do 1.0.5 jest ok. EOT, bo prawdy nie dojdziemy :-) Pozdrawiam
nie no, ja to wiem. uwaga byla raczej do dyskusji ogolnej na temat sposobu postepowania firmy Sigma. dla mnie to jest troche niedorzeczne ciecie kosztow, ktorego wcale nie widac po cenach koncowych dla uzytkownika, ale za to moze go kopnac w tylek po latach, kiedy sobie zechce zmienic korpus.
co nie zmienia sytuacji, ze takie celowe obcinanie konkurencji przez firmware, jesli faktycznie ma miejsce, jest zagraniem ponizej pasa ze strony Canona.
no ale grunt, ze dziala Ci po zmianie firmware'u. jakikolwiek nie bylby faktyczny powod
dziala, dziala, ciesze sie jak z nowego aparatu :)
co prawda byl na gwarancji, ale przestraszylo mnie to strasznie, a niedawno wyprzedalem caly sprzet poza tym zestawem bo mnie troszke przycisnelo i tylko wysylania zabawek do serwisu mi teraz brakowalo.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jak moja 30D w morzu wyladowala i po dwoch dniach wycierania, odpiaszczania i suszenia wydala z siebie znaki zycia, to tez sie cieszylem jak z nowej zabawki. juz bylem przygotowany na wysylke do serwisu (a uslugi tutaj do tanich bynajmniej nie naleza) a tu mila niespodzianka i wszystko dziala.
niemniej, samego aparatu na statywie jeszcze dlugo nie zostawie bez nadzoru :(
Plik mial wielkosc dokladnie taka, jak opisano tutaj: http://web.canon.jp/imaging/eos30d/e...irmware-e.html
robilem wszystko zgodnie z instrukcjami i ostroznie, bledow przy instalacji nie bylo.
Tak myślałem. Ja nie pomogę. Szkoda tylko, że tak się dzieje. Pozdrawiam