"Nigdy tak nie napisalem i wiem,ze kreseczka na 0 to NIE JEST PRAWIDLOWY POMIAR" -sorry,tak to mialo wygladac.Czasem moze sie sprawdzic przy jednakowych warunkach....
Wersja do druku
Witam
Czy w Canonie 40D przy pomiarze światła innym niż wielosegmentowy da się ustawić by wciśniecie do połowy spustu migawki zablokowało jednocześnie autofocus (ostrość) i ekspozycje.
Męczę instrukcję oraz CF-y i nie mogę do tego dojść. A nie chce mi się stosować przycisku blokady AE (*) bo po co mam używać dwu przycisków skoro w każdym dotychczasowym aparacie mogłem to zrobić jednym.
Wiem, że w 30D nie było to możliwe, ale może Canon poszedł ten krok do przodu.
Pozdrawiam
Podczepiam się pod wątek - może ktoś ma pomysł jak to zrobić?
chyba niestety tak sie nie da :(
a co tryb AF ma wspolnego z pomiarem swiatla? Przeciez jesli ustawisz AF na one shot to po zlapaniu ostrosci juz jej wiecej nie zmienia i pomiar swiatla nie ma tu nic do rzeczy
Witam
Przecież nie pisałem, że tryb AF ma coś wspólnego z pomiarem światła. Chce tylko spustem migawki wciśniętym do połowy blokować jednocześnie ostrość i pomiar światła (oczywiście AF ustawiony na One Shot). A tak działa to tylko przy ustawionym pomiarze wielosegmentowym. A już przy punktowym AF się blokuje, a pomiar światła nie.
W CF jest chyba 4 czy 5 ustawień, których po części nie rozumiem, ale wydaje mi się, że żadna z kombinacji nie pozwala osiągnąć tego czego potrzebuję. A szkoda.
Ano szkoda. Ale są tacy, którzy takie rozwiązanie sobie chwalą. Podobno :-?Cytat:
Zamieszczone przez felis
Jedynie dwa przyciski, aczkolwiek wydaje mi się, że to takie straszne nie jest. ;)
Ewentualnie używając manuala, sam sobie 'blokujesz' :)
W sumie to nie widzę przeszkód by wszyscy sobie chwalili, czyli wystarczyłby dodatkowy CF z takim ustawieniem. Bo jak na razie to jest ich tam 5 i sądzę, że niektórych z nich prawie nikt nie włącza. Ba nawet nie do końca rozumiem ich przydatność. Natomiast podwójna blokada zapewne znalazłaby sobie wielu użytkowników.
Wiem też, że mogę użyć M lub gwiazdki, mogę też każde zdjęcie robić ze statywu, stosować tylko stałki zamiast zoomów. Tylko, że czasem chodzi o szybkość, wygodę czy przyzwyczajenie.