Tak ale czy sigma uzyskam fajny bokeh ? :D
Wersja do druku
Czy Canon bedzie coś wypuszczał w tym zakresie nowego ( 50mm 1.4 ) ? Jeżeli pytanie już było to przepraszam ale szukajka nic nie pokazała ciekawego.
w sumie 50C tez jakims artystycznym bokehem nie grzeszy jak tak ogladam galerie ;) jest ok ale bez fajerwerkow
Witam, mam już pare stałek i zastanawiam się czy wwarto do mojego kompletu dokupić Canona 50mm f/1.4 prosze o rady?
Stałki mam wymienionew podpisie.
Zastosowanie 50mm f/1.4 do fotografii ślubnej i uzywanie jej na aparacie Canon 50D czyli na cropie.
masz już 28, masz 85.
50mm jest po środku.
chyba sam powienieneś wiedzieć czy brakuje Ci ogniskowej.
Ja 50 prawie wcale ostatnio nie uzywam. Ale ja mam zooma do 35mm a nie stałe 28. Ty masz problem jak nie ma się gdzie cofnąć :(
teoretycznie pewnie tak, warto (przyznam,że nie lubiłem tego szkła, nie ogniskowej choc tez, ale generalnie obiektywu) masz troche "dziure" ale u mnie generalnie jest albo szeroko albo wąsko i bardzo mało pomiedzy:)
(może troche pokrętnie się wyrazam, ale mam nadzieję, że odczytasz moje intencje)
To zależy od potrzeb, ja mam fajny egzemplarz 50 1.4, lubię tą ogniskową i na 5d i na 60d, mam też 28 i 85 i moim zdaniem to idealny komplet na śluby przy średnim budżecie.
Pozbyłem się pięćdziesiątki i mam taki zestaw jak Ty. Nie odczuwam jej braku. Prędzej rozważam możliwość dokupienia 24-105 jako spacerzooma, gdyż nie zawsze mam możliwość dźwigania całej torby. Pozdrawiam.
mam taki ale slubow nie robie
jeszcze na cropie to jak cie moge do portretow i kupilem go gdy stwierdzilem ze 85 jest za dlugi i to on glownie siedzial w body
po przejsciu na FF to obiektywy zamienily sie miejscami i 50 czesciej lezy w torbie a 85 zmnieniam z 28 1,8
na FF 28 i 85 to dla mnie najlepsza konfiguracja sredniobudzetowa podparta jeszcze zoom'em 24-70 (to troche zawali nasz sredni budzet) i ty juz taka masz
z 2 strony ta 50 fortuny nie kosztuje a uzupelni ci luke i da to czego nie osiagniesz w zoom'ach czyli swiatlo
ja ci w portfel nie bede zagladal, ale pewnie bym ja kupil
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, przemyślę jeszcze raz dokładnie za i przeciw.