wiesz, musial bym poszukac w negatywach - tego dnia mialem i hp5, i pana400 i trixa.. wiec napewno ktorys z nich ;)
Wersja do druku
wiesz, musial bym poszukac w negatywach - tego dnia mialem i hp5, i pana400 i trixa.. wiec napewno ktorys z nich ;)
Gdybyś przy okazji zerknął to byłbym wdzięczny. "Nie C-41" sam wołasz, czy masz jakiś dobry zakład w Białymstoku?
te do zimnego procesu wolam to sam.. to w labie. zalezy jak z czasem i checiami ;) jesli sam to w id11 albo kodakowski d76.. kiedys gdy robilem na agfach, wolalem w rodinalu
w labie za wywolanie biora 7zl.. a calkiem niezle to robia.. www.fotoquelle.pl
Dzięki za linka - o to mi chodziło, bo w Wawie nie znam miejsc gdzie dobrze można zrobić B&W, a samemu to mi się nie za bardzo chce.
I tam też skanujesz? Naprawdę pytam z ciekawości, a nie ze złośliwości (wyjątkowo).
hehe.. tak, tez skanuje :) i robie odbitki duuuze - i wszystko gra :D
mam w chwili obecnej na wlasny uzytek coolscana IVed i z calym szacunkiem dla tego skanera filmow srebrowych na nim skanowac sie nie da... wychodza gozej niz z FQ ;)
poza tym, przy filmie o czulosci 400 ziarno jest.. musi byc.. i chodzi o to zeby bylo! :D
a no i zapomnialem o jednej waznej rzeczy - streetphoto, podobnie jak inne reportarze, uprawia sie w czerni i bieli.. powod jest prosty - kolory nie rozpraszaja i mozna sie skupic na tym co najistotniejsze.. na zdjeciu i jego przekazie.
znaczna wiekszosc zdjec kolorowych po przekonwertowaniu do BW traci na uroku.. i staje sie nijaka.. gdy w wersji kolorowej zachwycala... niestety nie tym co trzeba ;)
dlaczego cyfra nie nadaje sie do reporterki? bo robi kolorowe zdjecia.. a nawet jesli ma funkcje BW (vide 20D) to jest ona niczym w porownaniu z tym jakie szarosci oraz przejscia daje negatyw srebrowy, badz chromogeniczny... byle byl czarno-bialy! :mrgreen:
No niestety, ale to prawda. Pozostaje tylko pozniej mozolne dlubanie w PS z mieszaniem kanalow itp. Majac "czarno-biala" matryce byloby prosciej...Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
Ale generalna zasada jest taka jak wlasnie przedstawil Czacha - stalka 35mm, ewentualnie 50mm, albo zoom w zakresie 24-50 (na analogu) i film BW.
Wszystko co dluzsze niz 50mm uchodzi za... tchorzostwo fotoreportera.