http://www.dpreview.com/learn/?/Glos...tiplier_01.htm
Po przeczytaniu powyższego doszedłem do wniosku że kavoo ma we wszystkim rację :)
Wersja do druku
http://www.dpreview.com/learn/?/Glos...tiplier_01.htm
Po przeczytaniu powyższego doszedłem do wniosku że kavoo ma we wszystkim rację :)
Sorki kavoo ale Twoj rysunek nie tlumaczy zadnej zasady. No chyb ze obiektyw umiescimy z lewej strony ale wtedy i tak ogniskowa musi byc w tym samym miejscu.
Poza tym strasznie czepiasz sie semantyki. Jezeli przypinam/przykrecam/przylaczam do cyfrowki z matryca APS-C obiektyw o ogniskowej Ymm to MNOŻE ta ogniskowa razy 1.6 i uzyskuje taki obraz jak przez obiektyw 1.6xYmm.
jeszcze raz bo mam klopoty z obrazkiem:)Cytat:
Zamieszczone przez CYNIG
Z tego co widze to masz klopot ze zrozumieniem a nie z obrazem. Po Ci ta odleglosc? zobacz gdzie jest umieszczona plaszczyzna fotoczula :roll:
Nie podawalem tego linka bo oczywistym wydawal mi sie fakt, ze ludzie zajmujacy sie fotografia cyfrowa znaja serwis Digital Photography Review na wskros. Widac na wyrost ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Yarqman
Polecam spod tego linka zwlaszcza Case 1, ktory mowi dokladnie o tym co ja tutaj. A jak komus sie nie chce otwierac nowego okna/zakladki w przegladarce, to cytuje:
Jesli mimo cropa ogniskowa pozostaje bez zmian, to i kat widzenia obiektywu pozostaje bez zmian... cudow w optyce nie ma 8)Cytat:
The sensor with FLM of 1.5 captures only part of the information projected by the 200mm lens into the 35mm film area. This results in a "cropped field of view", equivalent to the field of view of a 200 x 1.5 = 300mm lens on a 35mm film camera. The absolute size of the moon is unchanged as the focal length is still 200mm.
Dziekuje za uwage
;-)
1. 35mmCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
2. 100mm
3. 170mm
;-)
OK, ostatni raz (wiecej juz nie mam sily)Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
popatrz przeczytaj i dopiero wtedy znajdziemy plaszczyzne do dyskusji.
"Po Ci ta odleglosc" - a no po to ze w momencie gdy te wierzcholki sa w tym samym miejscu to juz te linie zielona i czarwona nie sa tak pieknie rownolegle a wiec i perspektywa odwzorowana na zdjeciu bedzie inna,
przepraszam ale nie rozumiem do czego odnosi sie miejsce "fotoczulej plaszczyzny"
Wydlubales z rysunku akurat najmniej (o ile w ogole ;-) ) istotny detal :lol: :DCytat:
Zamieszczone przez CYNIG
OK, jak wroce do domu to narysuje jeszcze raz ten schamecik, tym razem z uwzglednieniem rzeczywistych wymiarow i katow. Wiem jak to bardziej lopatologicznie narysowac, zeby nie bylo najmniejszych watpliwosci ;-)
CYNIG, nie mam ochoty z Toba dyskotowac poniewaz nie bardzo wiem co Ty chesz na sile udowodnic :roll:
Kavo podaj prosze co rozumiesz pod pojeciem "kat widzenia obiektywu"Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
coraz bardziej czuje ze wiekszosc mysli/mowi o tym samym tylko inaczej definiuje/nazywa pojecia i stad cale nieporozumienia:)