Myślałem, że w moim 314C obejma jest z plastiku, a dzięki twojej fotce pośpieszyłem do mojego trójpoda, przyjrzałem się i stwierdziłem organoleptycznie, że też jest z metalu:lol:
Wersja do druku
Przerobiłem/przerabiam dwa takie statywy. Jeden GoldPhoto, drugi nazywał się inaczej ale wyglądał tak samo tylko nogi miał srebrne. W pierwszym, po 2 latach użytkowania, wyrobiła się śruba dociskająca kolumnę pionową. Nagwintowałem od nowa i działa dalej. W drugim płytka jest jakby ciut za mała i zacisk dociśnięty do końca nie trzyma jej idealnie, przez co aparat trochę lata. Pod płytkę można podłożyć kawałek gumy/folii/papieru i wtedy docisk jest już prawidłowy. Używam też Manfrotto i powiem jedno. To o klasę wyższy sprzęt pod względem jakości wykonania, braku niedoróbek i komfortu pracy. Tam się nic nie wyrobiło, nigdzie nie ma luzów itp. Co nie zmienia postaci rzeczy, że 3x tańsze Goldphoto to dla amatora bardzo dobry zakup.
Ja dzisiaj odebrałem przesyłkę ze statywem.
Niestety do szczęścia trochę mi brakuje. Uszkodzona jest plastikowa klamra zacisku najniższego segmentu jednej z nóg. Żeby zobaczyć, co jest nie tak, zdemontowałem ją. Okazało się, że chyba fabrycznie została zbyt mocno dokręcona, bo plastik od podłużnej główki śruby uszkodził się i odkształcił. Zacisk nie trzyma prawidłowo. Statyw nie nadaje się do użytku. Wysłałem maila do foto-tip i czekam na odpowiedź, czy mam im odesłać do wymiany cały statyw, czy samą klamrę.
Poza tym mankamentem statyw wygląda solidnie. Głowica także. W każdym produkcie może zdarzyć się usterka, więc na razie jestem daleki od uprzedzania się. Zobaczymy jak przebiegnie reklamacja.
Wlasnie to zauwazylem w moim, ze plytka przy zacisnieciu nie jest tak perfekcyjnie trzymana i przy zalozonym aparacie ze szklem mam wrazenie ze wrecz sie buja i jakby zaraz miala z nim wyleciec z glowicy. Plytka Frotki kosztuje 30 zl, jesli bedzie lepiej dzialala to zamienie ja, bo przy obecnej niezaleznie od tego ktora strona ja wloze, to i tak aparat jakby lekko latal. Mnie jak na razie statyw nie zawiodl. Mam dokladnie ten sam zestaw co autor watku. Owszem , mozna Sherpe, ktora jest lzejsza ale... jesli mam i tak dzwigac to te pol kilo nie zrobi roznicy. Jak dla mnie ok. Pewnie kiedys zmienie na Frotki czy inne. Na razie nie uzywam az tak.
Zacisk płytki w GoldPhoto trzeba trochę mocniej docisnąć niż w Manfrotto, wtedy nie ma luzu.
Z tanszych statywow trzeba bylo zainwestowac w Bilore. Elementy metalowe i dobry zacisk plytki w glowicy. Stabilny i bez luzow.
Obiektyw cena bardzo podobna a stabilnośc GF lepsza.
także kupiłem niedawno ten mniejszy model YH314C - z myślą o wyjazdach rowerowych - i także - ogólnie rzecz biorąc - jestem zadowolony z zakupu.
kupowałem w www.foto-net.pl i za YH314C dałem 180,- (gdzie za odpowiednik Manfrotto 190XPROB musiałbym wyłożyć ponad 5 stów).
niemniej jednak nie odważyłem się na zakup głowicy goldphoto i kupiłem oryginał kulowy 486RC2 - rzeczywiście pierwsza klasa wykonania. miałem już pierwszy test bojowy - na plaży w trakcie przenoszenia cała głowica znalazła się w piasku - ale nie zrobiło to na niej żadnego wrażenia, działa i trzyma dobrze (jak na swoje małe rozmiary)
co do nóg i mocowania w statywie GP (widzę, że YH314C ma podobne zaciski i kołki, jak większe modele), to zaciski nóg rzeczywiście wyglądają bardzo solidnie i solidnie działają - trzeba wręcz uważać, żeby sobie palca nie przytrzasnąć, bo obetnie ;-)
jedyny minus to te nakręcane pseudo gumowe grzybki-nóżki: u mnie dwie wykręcają się każda na inną wysokość i wcale nie kryją kolców, trzecia za to z łatwością dała się zupełnie odkręcić i zdjąć :lol:. oczywiście można to naprawić przy pomocy młotka i kilku innych narzędzi, ale i tak wg mnie guma jest za twarda i nogi na podłodze nieco się rozjeżdżają.
tu zapożyczone foto od autora wątku - o tych zaciskach i grzybkach była mowa:
Ja posiadam statyw Manfrotto 055MF4 z włókien węglowych 4-sekcyjny
http://www.missnumerique.com/images/...d_055MF4_a.gif
i do tego głowice GITZO G1276M ze stopu magnezu i mozna z nim robic cuda
http://fotomag.com.ua/Gitzo_G1276M_M..._QR_Mk2big.jpg
Zestaw drogi ale ma wszystko co mozna chcec i jest stabilny wytrzymalosc do 5 kg.
Aparacik na tym wyglada cudownie