No coś w tym jest :mrgreen:.
Wersja do druku
Połączyłem i przykleiłem bo juz z kilkadziesiąt tego typu wątków pamiętam :roll: .
Witam
Od kilku dni stałem sie nowym i legalnym użytkownikiem Photoshopa C3 wersja polska. Niestety po jego zainstalowaniu pojawił się problem z importem plików RAW za pomocą bądź to photoshopa C3 (importuj obrazy) bądź za pomocą przeglądarki wchodzącej w skład pakietu -Adobe brigde (pobierz zdjęcia z aparatu). A mianowicie: pliki fizycznie zapisane na karcie CF w postaci Rawów są nie widziane przez te aplikacje/programy. Pomimo wykrycia przez nie aparatu pojawia się komunikat: "to urządzenie nie zawiera żadnych obsługiwanych plików multimedialnych" W przypadku zapisu plików w formacie jpg, lub raw i jpg (aparat posiada taką formę zapisu) przy próbie importu widziane są tylko zdjęcia jpg. Natomiast import plików bezpośrednio z karty pamięci umożliwia wgranie zarówno jpg, jak i raw (rawy są wówczas przez aplikacje widziane).
Jeśli ktoś zna rozwiązanie bardzo proszę o pomoc. Przeinstalowanie adobe i wgranie najnowszej wtyczki camera raw nie zdało rezultatu. Zresztą jak widać aparat jest rozpoznawalny przez program/my które nie chcą "zobaczyć w nim zapisanych plików RAW" (tylko w aparacie przy bezpośrednim połączeniu)
Piotr Dybikowski
piotr.dybikowski@epwik.com.pl
Po pierwsze i najważniejsze: zakup czytnik CF(20zł) i zrzuć nim rawy na twardego, nie baw się z połączaniem aparatu do kompa bo szkoda i czasu, i akumulatora aparatu.
Zapewniam cię jako wieloletni użytkownik PS, a od roku legalnego CS3, że PS obsługuje RAWy....nie sposób by było inaczej
oczywiście, że mogę w ten sposób zrzucić foty z aparatu na HD. Chodzi jednak o przyczynę z powodu której nie są widziane Rawy przez podłączony do USB aparat do komputera skoro rozpoznawane są przez PS inne pliki (jpg).Nie zawsze na wyjeździe ma się cały arsenał wszystkich akcesoriów, niestety...
ja bym oddał do sklepu ten beznadziejny program...:mrgreen:
a tak poważnie to chce ci sie wozić na wyjazdy lapka, a dla czytnika wielkosci paczki papierosów slim juz miejsca nie znajdziesz...??
nie masz większych problemów...??
Trudno powiedzieć dlaczego canon nie udostępnił takiej opcji. Prawdopodobnie dlatego, że rawy są wielokrotnie większe i zrzut tą drogą byłby poprostu zbyt powolny.
Zrób eksperyment i porównaj czas przeniesienia powiedzmy 500 jpeg jakości L po kablu i przez czytnik. Chętnie bym zobaczył wyniki, jak zamieścisz.
A propos czytnika, tak jak zauważył marekb, jego rozmiary potrafią być naprawde niewielkie. Ja używam jakiegoś taniego emteca (1cmx4cmx6cm). Kabel połączeniowy usb-body po zwinięciu w kłębek nie zabiera mniej miejsca, zrezygnuj z wożenia bezużytecznego kabelka i po kłopocie.
Witam,
Posiadam 400D + kartę kingston 2GB. Gdy wybiorę funkcję RAW+L jako zapis czyli plik RAW+JPG zapisuje w ten sposób IMG_0523.jpg i IMG_0523 (1).jpg Pliki są tej samej wielkości i różnią się tylko dodanie cyfry w nawiasie. Gdy wybiorę tylko RAW to zapisuje bez problemu.
Czy coś źle robię?