Czepiasz sie strasznie tej utraty jakosci:p Przeciez na 95% i tak tego nie zobaczysz;) A jak juz Ci strasznie na tym zalezy to wywolaj rawa w acr i zapisuj spod PSa.
Wersja do druku
Czepiasz sie strasznie tej utraty jakosci:p Przeciez na 95% i tak tego nie zobaczysz;) A jak juz Ci strasznie na tym zalezy to wywolaj rawa w acr i zapisuj spod PSa.
Wycinanie exifa następuje bez ponownej kompresji, nie następuje ingerencja w samą bitmapę,(nie ma opcji zapisz, plik zostaje niejako automatycznie pozbawiony exifa) więc nie ma straty jakości.
Nie ulega kwestii, że HDR z trzech rawów, czy nawet z 3 jpg'ów naświetlanych oddzielnie, da lepsze efekty, jak 3 tify, czy jpgi wyciągnięte z jednego rawa. Ale z kolei przy trudnych (kontrastowych) kadrach, szybciej można osiągnąć prawidłowe zdjęcie z tak sztucznie spreparowanego HDR'a, niż poprzez tradycyjne wywołanie jednego RAW'a i jego dalszą obróbkę w programie graficznym.
Jeśli tak to sprawdzę tego exifera. Co do kilku RAW-ów to wiadoma sprawa. Ale niestety są sytuacje że zrobiło się fotkę tylko raz i teraz trzeba poprawić co nieco. Skok o 2EV w zupełności mi wystarczy. Wszystkie informacje o światłach i cieniach są w tym RAW-ie. Trzeba tylko je wyciągnąć i posklejać w jeden obraz. Dziwne dla mnie jest że ACR nie ma w opcji przed zapisem do JPG fajeczki do odhaczenia z exifem czy bez. Ale jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach.
Zawsze po wywołaniu mozesz zamiast 'Done' kliknac 'Open Image' i zapisac bez exifa bezposrednio z PSa;)
Fakt, myślałem że exif zostaje, ale to tylko chyba w opcji zapisz jako... mamy dalej z exifem.
Z tego co widzę to nie jest to HDR tylko DRI. PS - o ile dobrze pamiętam bo też kiedyś tak kombinowałem - tego nie obrobi. Chyba że jakieś sztuczki z usunięciem exif itd.? Dla mnie świetnym wręcz programem do obrabiania HDR (dużo lepszym od PS CS2 który też mam) jest Photomatix Pro 2.4.1. Rewelacja :!: i to za zupełnie rozsądne pieniądze.
Próbowałem sam przed chwilą - DRI idą jak złoto w Photomatixie :razz:
Prawodopodobnie dopiero najnowsza wersja PS CS3 (m.in. watek Janusza Body) może się zmierzyć z Phpotomatixem
Mówimy o HDR, nie o DRI, jedynie sposób uzyskania materiału do obróbki polegający na uzyskaniu kilku klatek wywołanych z różnymi ustawieniami EV z jednego rawa, odbiega od klasycznego, gdzie materiał uzyskiwany jest poprzez różne naświetlenie kilku klatek za pomocą aparatu.
Poza tym PS CS2 radzi sobie z obróbką HDR niezgorzej, czy najlepiej? To już sprawa dyskusyjna.