Odp: Co zamiast Photoshop?
Elements jest ok, ale pewne funkcje sa tam "utrudnione" albo ich tam nie ma. Wiadomo, masz to za co placisz.
Pelny Photoshop jest to program graficzny numer 1, ale dla okazjonalnego uzywania to lekki overkill jesli chodzi o cene.
W obecnej chwili, w Lightroom 5 mozna juz tak wiele jesli chodzi nawet o maskowanie czy retusz skory ze Photoshop jest zbedny.
No właśnie w elementsach nie ma pełnego manewru jeśli chodzi o korekty tonalne, kontrastu, kolorystyki, BW co na dzień dzisiejszy wykonuję się często na poziomie RAW np. w LR...ale jeśli chodzi o retusz jest kilka najważniejszych narzędzi. Spróbujcie. Myślę, że nie jeden będzie zaskoczony, że jednak sporo można. Program jest bardzo fajnym i niedrogim uzupełnieniem np. LR. Kiedyś kupiłem małą torbę canona i Elements v8 był gratis:)
W Elements jest też ACR! Tyle, że grubo okrojony hehe ;)
Ujmę to jeszcze inaczej - jeśli zostałbym zmuszony do używania tylko elements też bym dał radę przygotować zdjęcia tak jak potrzebuję.
Elements 12 ma content aware tool do kopiowania fragementow zdjecia itp - jest to dosc ciekawe.
Ja uzywam Elements 11 wraz z Premiere 11 Elements ktore daje rade do domowych video:)
Ile razy podchodziłem do PSE, tyle razy dawałem za wygraną. Stopień okrojenia oraz interfejs mnie po prostu odrzuca. To ja już wolę GIMP-a (którego nb używałem przez parę lat)...
GIMP jest tez super. Niestety nie ma czegos pomiedzy PS a PSE.
PSE jest w zalozeniu tworzony dla totalnie zielonych uzytkownikow ktorzy chca np. pousuwac czerwone oczy ze zdjec itp.....
Mam PS CC, płacę miesięcznie 12,29 Euro
jp
jp - uzywasz go czesciej jak raz w miesiacu?
Przy takim okazjonalnym uzywaniu to nie ma najmniejszego sensu. Tak samo jesli ktos nie zarabia na tym pieniedzy.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Mam PS CC, płacę miesięcznie 12,29 Euro
Pewnie na tym będzie się musiało skończyć, pytanie tylko ile będziesz płacił za rok?
I nie podoba mi się jeszcze ten zapis:
"Cena obowiązuje przez 12 pełnych miesięcy. Po tym czasie Twoja umowa zostanie automatycznie odnowiona według aktualnej ceny podanej w ofercie, chyba że ją anulujesz. Cena może ulec zmianie, o czym zawsze informujemy z wyprzedzeniem."
Ja nie chcę niczego "z automatu", już mnie tak naciągnięto na kolejny miesiąc w PSN. Domyślnie ma się kończyć umowa i tyle. To ja mam podjąć świadomą decyzję czy i kiedy chcę odnowić subskrypcję.
Pewno 40 euro za pojedyncza aplikacje.
To co Adobe zrobilo to jest cios ponizej pasa niestety.
Ich slynna oferta, ktora "ciagle sie konczy" od roku, gdzie jest PS + LR za 9GBP miesiecznie (w UK) wcale nie kusi.
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
jp - uzywasz go czesciej jak raz w miesiacu?
Przy takim okazjonalnym uzywaniu to nie ma najmniejszego sensu. Tak samo jesli ktos nie zarabia na tym pieniedzy.
Wiem, mógłbym inaczej, ale...... fotografuję w RAW, bazą danych zarządza LR ale..... wywołuję w "PS CC" i tutaj decyduje co dalej.
Tak że .... używam często :lol:
jp