Zainstaluj sobie Adobe Update lub kliknij Help>Update i CS3 sam powinien sobie zassać i zainstalować ARAW 4.5.1.
Wersja do druku
Nie nie, wszystko skasowalem, wszystko mam dobrze zrobione, niby ma dzialac a nie dziala
Zupelnie nie rozumiem, u kolegi zainstalowalem ta sama wersje Camera Raw tez na cs2 i wszystko dziala a jest zrobione tak samo jak u mnie ;) Tyle ze u mnie jest jakis dziwny komputer, bo to co u innych chodzi nie koniecznie musi u mnie :P
Napisał ABJ:
Uważam,że to bardzo cenne spostrzeżenie - jest to prawdopodobnie możliwe, pod warunkiem, że DNG Converter rozpoznaje pliki RAW z najnowszych aparatów; ostatnia wersja to 4.5, w spisie jest zarówno 450D jak i 40D (nie ma jeszcze 1000D). Następnie plik .dng powinien być bez problemów czytany przez Camera Raw w CS2. Proszę o potwierdzenie, czy mam rację; sam nie mogę tego sprawdzić, bo nie mam żadnego z tych nowych aparatów.Cytat:
zawsze mozna sciagnac Adobe DNG Converter, przekonwertowac cr2 do dng i bawic sie PSem
No, rawy z 350d nie dzialaly mi pod cs2 zainstalowalem sobie cs3 i teraz juz wszystko smiga
Jednak moze mialem cos z cs2 jak tam nie chodzily ? :P
a znacie może jakiś program do masowej zamiany plików CR2 na JPG ??
bo chciałbym znajomej dać kilkaset fot z wakacji... w rawach zajmują one prawie 8GB...
a jpgi ona łatwo sobie podrukuje itp...
pomożecie ??
Najszybciej to chyba będzie DPP. Select all, batch proces, podaj katalog docelowy i idź na kawę bo trochę potrwa.
Dpp ??
Digital Photo Profesional. Program dołączany do lustrzanek Canona.