to mnie zawsze zastanawiało. Filmy miały różną emulsję (inny kolor, różny "połysk") więc powinno to działac niestabilnie.
W dslr - przecież zamiast filmu jest matryca, a od niej (od filtra) coś sie tez musi odbijać.
Wersja do druku
Filmy mają jednak bardzo matową powierzchnię, a matryca nie i tu leży problem. Światło błyskowe może bardzo łatwo powodować nieprzewidziane bliki, a to mogłoby kompletnie mylić pomiar. Sama koncepcja ATTL była rzeczywiście bardzo sprytna :).
Ja czekam u Canona pewnie tak samo jak Oskarkowy ;) na puszkę, która będzie odpowiednikiem EOS3 w cyfrze. Dla mnie ten ostatni był najbardziej na miarę mych oczekiwań i potrzeb.
Ja się zastanawiam czemu zrobił w analogach. Raz włączyłem, spróbowałem skalibrować i wyłączyłem i zapomniałem gdzie jest włącznik. Nie działa z pewnymi delikatnymi wadami wzroku :shock:
I był nawet taki film, gdzie było to dobrze pokazane. Nicholas Cage jeździł z majtkami na głowie bo miał problem z dominacją jednego oka i kłopoty z owym celownikiem.
Pozdrawiam
Dominik
Działkiem sterują, ale z tego co pamiętam całym hełmem (
http://www.freepatentsonline.com/4287809.html ), a na monookularze wyświetlane są tylko informacje i celownik.
Tak to prawda, zielony ekran spełnia taką sama role co wyświetlacz przezierny w samolotach. Natomiast jest on zintegrowany z celownikiem nahełmowym (IHADSS) i to nim pilot-strzelec (CP/G) wyszukuje cele i kieruje ogniem. Na podobnej zasadzie działa rosyjski NWU-2M (acz pewnie zastosowano inne rozwiązanie techniczne).
Jeśli sie powtórzyłem to przepraszam strona którą Gonzo przytoczył nie wyświetla mi się.
Usuń nawias na końcu linku.
Widze, że lepiej się w tym orientujesz. Czyli steruje się ruchami całej głowy nie źrenicy jak w canonie?
Tak, jak by strzelec musiał obrócić działko np. o 90 stopni w prawo to okiem by tego nie zrobił. Musi głową ruszyć :).
Ja też żaluje, że Canon zaprzestał stosować EC w apratach. Mam EOSa 30 i bardzo sobie chwale ten system mimo że nie ma dużo punktów AF. Ciężko było mi sie przestawić bo jak ktoś wczesniej napisał to uzależnia :)