Ok:) Wysilę się :) Ponieważ widzę, że troszkę nie jasny temat blend :) Generalnie to jak się ma troszkę kreatywności w sobie to najlepiej kupić 5in1. Ja osobiście posiadam okrągłą 110 cm.
I teraz tak.Można je używać w domowych warunkach, przy oświetleniu sztucznym jak i naturalnym dziennym, świetle zastanym czy nawet zwykłym ambiencie. Każda wartwa się przydaję, spróbuję wraz z jakimiś przykładami.
1. Biała warstwa - tzw. reflektor, blenda która bardzo miękko odbija światło i powoduje, że cienie są delikatnie doświetlone. Najlepiej ją używać w dni bezchmurne. W zachmurzony dzień niestety nic nam nie da użycie blendy. Niestety, rzadko jej używałem, więc akurat w tym przypadku przykładu nie mam
2. Srebna warstwa - tzw. reflektor, blenda która odbija światło bardziej kontrastowo niż biała, ostro. Można ją spokojnie używać w słoneczne dni, najlepsze efekty kilka godzin przed zachodem jak i również w pochmurne, gdzie w jakimś stopniu jest w stanie odbić światło zastane i oświetlić fotografowaną osobę.
- - 3. Złota warstwa - również tzw reflektor, blenda która działa na podobnej zasadzie jak srebna tylko odbija światło w znacznie cieplejszej barwie.
4. Biała półprzeźroczysta warstwa - tzw dyfuzor, blenda ta służy do rozpraszania światła, czyli odcięcia światła do obiektu fotografowanego, dzięki temu niwelujemy mocne światło padające ze źródła światła.
Tutaj przykład w samo południe + dopalenie lampą
5. Czarna warstwa - tzw ekran, blenda która służy do pochłaniania światła.
Blendy generalnie mogą służyć również jako tło, także odbijają światło inaczej w zależności od odległości ustawienia ich w stosunku do osoby fotografowanej.
Mam nadzieję, że dość jasno wyraziłem się. Jak są jacyś teoretycy, a jest coś źle to niech mnie poprawią.