Witam w klubie. Na ich forum pelno watkow o tym problemie.
Wersja do druku
Witam w klubie. Na ich forum pelno watkow o tym problemie.
mój błąd - w nowej wersji BETA nie ustawia się tych folderów. pomyłka zaszła, bo mam zarówno wersje 3 jak i 4 zainstalowane na raz. i mi się pomyliło. po małych próbach - już bez pomyłek: wersja 4 zapisuje cache miniaturek i ustawienia zmian w folderze gdzie znajdują się obrabiane RAWy. nigdzie indziej. tylko tu. mi się to podoba, bo nagrywam RAWy z plikami zmian i cachem i nie muszę nagrywać osobno wywoływanych JPG :) przepraszam za pomyłkę
Coś tam już znalazłem..
W zakładce LIBRARY po prawej stronie nazwy zakładki jest mały plusik - tam można zmienić folder output na jpg'i
foldera cache'u nie znalazłem, opcji czyszczenia cache'u też nie
Pozdr
ale cache możesz sobie wyczyścić "ręcznie". wchodzisz do folderu gdzie masz zdjęcia - tam masz folder [Capture One], w nim dwa: [Cache] i [Settings]. Wywalasz [Cache] i gotowe. to dużo ułatwia według mnie niż wspólny Cache dla programu. Tu masz osobno dla każdego folderu.
Wczoraj pobrałem wersję beta i działa dość dobrze. Jestem właśnie w trakcie przesiadki na 40D i szukam nowego softu do wywoływania RAW. Do tej pory pracowałem na Rawshooterze, wczoraj testowałem Lightrooma i C1 4Beta.
LR i C1 maja więcej możliwości edycji niż RS, nie mogę jedynie w C1 znaleść wsadowej korekty (pewnie słabo szukałem) oraz nie wiem jak na stałe zmienić ustawienia wartości wyostrzenia i redukcji szumów, bo wolę jednak ostrzyć w PS.
Ale obydwa programy wyglądają bardzo zachęcająco.
Czy C1 wersja beta ma jakieś ograniczenia czasowe jeśli chodzi o działanie na komputerze?
Pozdrawiam
Piszczał