...i jeszcze zeby z USM, nie? Takie rzeczy, to tylko w Erze :mrgreen:
Zooma 1.4 to raczej nie znajdziesz:) Bierz Tamrona 17-50...
Wersja do druku
Zalezy na jakiej puszce. Moge ci podeslac fotki na 1.8 na 5D i szybko zmienisz zdanie ze nie od pelnej dziury. Podlaczalem 3 sztuki wiec albo mialem naprawde szczescie albo po prostu duet 5d + 50.18 dobrze sobie radzi. Dodam ze wczesniej mialem 350D i 30D i 50 1.8 sprawowalo sie na tyle.. ze chcialem je odsprzedac
No domyslam sie ze nie wszystko mozna miec w jednym obiektywie ale ja zasygnalizowalem ze taki jest przedzial :) o tym proponowanym przez Ciebie Tamronie tez slyszalem rozne opinie :( jedni mowia ze jest glosny, ze nie wszystkie egzemplarze sa ok, ze serwisu nie ma itd wiec moze jednak lepiej zainwestowac w canona tylko jakiego?
oczywiście masz rację
stąd u mnie tamron którego jak kupowałem to z ciężkim sercem wywaliłem 1190pln :-) - tez nie wiedziałem czy mi sie to spodoba (na początku jakies dwa miesiące męczyłem kita)
ostatnio miałem podobny dylemat czy kupić tokina 12-24 czy c 10-22; obydwoma robilem zdjecia i decyzja byla prosta - mam juz canona (jednak szeroki kat w pewnych przypadkach jest niezastąpiony - patrz zdjecia :D )
titit: ale na jakiej szerokości Ci zależy? 28,24,17,szerzej? Może się mylę, ale od 17mm to w cenie Tamrona raczej nie kupisz Canona o porównywalnych parametrach. A najlepiej umów się z kimś z Twoich okolic na przetestowanie, nic nie zastąpi sprawdzenia organoleptycznego :)
EDIT: pst:canon z USM, to canon z USM, dlatego stwierdziłem, ze nie warto wydawać kasy na T28-75/2.8 i we wrześniu kupuję 24-105/4 :) Natomiast jako UWA zoom Tamron z pewnością mi wystarczy. Zawsze można polecić 17-40L albo ef-s 17-55, ale rozpatrujemy tu raczej tani wariant, który w przypadku T17-50(35) czy analogicznej Sigmy wcale nie jest złym rozwiązaniem (IMHO oczywiście).
na 24-105 musze poczekac do przyszlego roku (wiosna albo jakies promocje...) bo mam teraz tamrona ktory jest namiastka tego szkla i brak wolnej/szybkiej kasy
co do szerokiego - to zalezy czy mowisz o FF czy o apsc? niektórzy mnie namawiali na 17-40... tylko po co mi takie szklo jak mam kita ktorego uzywam od 18 do 24 max a chcialbym szerzej - nie bede zamienial kita na szklo ktore kosztuje 2500pln i dalej narzekał ze brakuje mi szerokosci :-)
zeby miec odpowiednik kata widzenia 16-35/40mm na apsc to moim zdaniem c10-22 jest odpowiedni
jak za pare lat przejde na FF to sprzedam efs - a na razie ciesze sie robieniem zdjec 8-)
natomaist zgadzam sie co do jednego - do uwa nie potrzebujesz USM i tokina 12-24 lub sigm 10-20 powinna jako poczatkującemu wystarczyć a bedzie znacznie taniej;
Titit może to rozwiąże twój problem http://www.allegro.pl/item220794341_...tywa_kita.html
pst: jeśli chodzi o szerokość to mówię o FF. Kupiłem Tamiego, bo nie miałem kita (z resztą do D30 kit nie pasuje ;-) ) i z myślą właśnie o FF. Narazie co prawda tylko analog, ale jak spłacę 24-105, to planuję na raty 5D :mrgreen:
Fakt, przy szerokim kącie USM nie jest konieczny.