Aha, dzięki za radę co do Tommiego - grip czeka już u mnie na półce na aparat. :(
Wersja do druku
Aha, dzięki za radę co do Tommiego - grip czeka już u mnie na półce na aparat. :(
A 10D od kogo kupujesz ze kurierem?Cytat:
Zamieszczone przez Mori
Ja od Tommiego - okazyjnie a i bardzo szybko osobisty odbior w Warszawie 8)
Foto Master we Wrocławiu (sklep foto) zamówił wczoraj u dystrybutora, ale nawalił i wysłał dopiero dzisiaj. :(
No i pierwsze foty za płoty. 8) Jest jednym słowem rewelacyjny. Firmware 2.0.1, czyli świeżutki. Wyraźnie cięższy od 300D - te 300g jest zauważalne. Ergonomia wszystkiego poza przyciskami na górze (Drive/ISO, WB, itp.) jest świetna.
Obszerniejszy raport jak się do niego przyzwyczaję.
Z ciekawości: jaki tryb meterowania używacie w jakiej sytuacji? Chodzi mi głównie o evaluative vs. center-weighted i jak wy je używacie. I czy korzystacie z ostrzenia przez * czy normalnie?
Rzadko kiedy masz drastycznie zmieniajace sie warunki wiec jak juz raz nastawisz (WB/ISO) to raczej nie zmieniasz... Drive uzywam zawsze continouous, czasem selftimer ale bardzo rzadko... jedynie korekcja blysku jest dosc czesto uzywana w zaleznosci od okolicznosci i potrzeby wiec tu rzeczywiscie - moglby byc blizej/wygodniej.Cytat:
Zamieszczone przez Mori
Ponad 90% center weighted. Evaluative ostatnio uzylem tylko raz przy pejzazykach... sprawdzil sie (nie przypalal nieba). Punktowy przy kontrastowych scenach by zachowac szczegoly w cieniach (i wtedy rowniez RAW).Cytat:
Z ciekawości: jaki tryb meterowania używacie w jakiej sytuacji? Chodzi mi głównie o evaluative vs. center-weighted i jak wy je używacie.
Nee... jakos niepewnie mi sie trzymalo aparat przy przesuwaniu kciuka na * . Wole miec pewny chwyt i spokojnie palcem wskazujacym operowac. Choc gdybym czesto potrzebowal blokady ekspozycji to pewnie bym sie zmusil.Cytat:
I czy korzystacie z ostrzenia przez * czy normalnie?
Predictive AF (AI Focus) jest o niebo lepszy od 300D. Na 8 fotek wszystkie są ostre!
A ja skopalem z nim wiele zdjec. Czesto przekadrowuje po zlapaniu ostrosci i wtedy wlaczal mi sie Servo AF i zmienial nastawienie ostrosci po przekadrowaniu :( . Dlatego jednak uparcie uzywam One Shot.Cytat:
Zamieszczone przez Mori
Te 8 fotek to było w serii jednego "celu". Burst ma duuuuuuużo lepszy niż 300D. :)
A mi juz czasem brakuje bufora ;) ... zaczynam myslec nad 1D Mk II ;)Cytat:
Zamieszczone przez Mori
:lol: Rozumiem, że też będę na to cierpiał? ;)