Masz rację. Nie zrozumiałem o co Ci chodzi.
Wersja do druku
banan82, szkło już wirtualnie jest moje, przesyłka dotarła do UK, co daje Albertowi całkiem niezły wynik - w poniedziałek wysłał a w środę przesyłka była na miejscu - lepiej jak w kraju ;) od razu kuzyn zrobił porównanie 20D z 10-22 i 5D z 17-40, no i szeroki koniec jest naprawdę imponujący, przyjemnie rekompensuje cropa.
tak więc czekam do Gwiazdki aż kuzyn przywiezie szkło
normalnie paczka od Alberta przychodzi na drugi dzień tuż po 15'tej :) a więc jakieś 24 godziny od momentu wypuszczenia jej z rąk przez Alberta do momentu jak się ją trzyma w swoich rękach :)
mógłbyś proszę wrzucić gdzieś te fotki porównawcze do obejrzenia? strasznie jestem ciekawy jak to wyszło :)
ja osobiście używam tego szkła głównie do takich fotek:
http://flickr.com/photos/kamilos/2044201051/
http://flickr.com/photos/kamilos/2086936753/
Pozdrawiam,
Kamil
mogłabym :) chodziło o szybkie porównanie podobnych szerokich końców. podobnych, bo nie analogicznych, jak wiemy odpowiednikiem 10-22 dla cropa jest 16-35 na pełnej klatce. zdjęcia robione z ręki.
17mm@5D
10mm@20D
nie wiem czy kwestia iso czy co, ale mniej szczegolow na zdjeciu z 20d :)
jaki ma sens porownywanie w tym watku 85 do tych dwoch milimetrow z przadu ktorych tokina 12-24 nie ma??? te 2 mm robia ogromna roznice, ale tez w sumie najwieksze znieksztalcenia
Podpisuję się obiema rękami.
Tokinę wybrałem z racji niemożności użycia 10-22 na moim 10D, ale nie żałuję, bo i podpinałem ją do analogowej "piątki" - od 18-20 mm spokojnie można jej używać na pełnej klatce (kupiłem ją też u Alberta).
Natomiast 85/1.8, to - jak dla mnie - magiczne szkło.
PS. Dzisiaj, całkiem korzystnie zalicytowałem na jebaju 35/2 - ciekawym, jak się on ma do 85/1.8 (z kolorami, kontrastem, ostrością, rozmyciem). Kurna, chyba zaczynam w kierunku stałek się przemieszczać.
No, to prawie idealnie się zgrywamy - jeśli o szkła chodzi.
Ja dodatkowo mam (chętnie używaną) 24-85/3.5-4.5 USM - ostra i pewna jest, choć kolorem i kontrastem nie zachwyca. Zaś 70-200/4 mam z IS-em.
Na 35/2 muszę zaczekać, aż przybędzie z Portugalii. Miałem jeszcze kiedyś 50/1.8, ale sprzedałem jeszcze przed zakupem cyfry. Teraz myślę, że przydałaby się do kompletu, ale nie lubiłem jej za tę "badziewiastość" budowy. Mam za to Takumara 50/1.4 na M42, ale pewnie dotrę kiedyś do 50/1.4 Canona.
Ja właśnie sprzedaję 70-200/4L w celu nabycia lampy bo tego elementu bardzo mi brakuje a 70-200 relatywnie mało używam.Do portretu mam 85/1,8 i świetnie się sprawdza.Do kompletu brakuje jeszcze 50/1,4 ale i na nią przyjdzie kiedyś pora.