tak wiem - nie doczytalem ze mozna zmienic sobie aparat. Nie zmienia to faktu iz 100 to przepiekne szklo (prywatna opinia - jestem tym szklem zachwycony)
Wersja do druku
tak wiem - nie doczytalem ze mozna zmienic sobie aparat. Nie zmienia to faktu iz 100 to przepiekne szklo (prywatna opinia - jestem tym szklem zachwycony)
Niestety, nie będzie mnie na miejscu pod koniec sierpnia, choć bardzo chętnie bym się spotkał i to szkiełko przetestował, bo jestem nim bardzo zainteresowany. W Necie brak jakichkolwiek informacji, nt. Tamrona, zdjęć również jest bardzo mało, więc nie mam, jak dokładnie ich porównać ze sobą. Poza tym, skoro są problemy z serwisem, to Canon znów wygrywa ;)
eeeeeeeeee tam - idziesz do szklepu - testujesz ze 2 modele i masz gwarancje na rok czasu - ciezko zeby cos padlo. Jest jeszcze 2 opcja. Jest na forum osoba, ktora chandluje TAMRONami (zawsze sprawdzone, nie daje gownianych wersji - kazde szkielko zanim trafi do klienta jest rozpakowane - kilka testowych fotek - czy nie mydlane). Wszyscy, ktorzy zakupili szkielka od forumowego TAMRONIARZA-HANDLARZA sa baaaaaaaardzo zadowoleni
Edit:
wpisalem w google taka fraze "tamron macro"
1wszy link http://photo.net/equipment/canon/can-tam-macro/ od gory
Edit2:
ten likn co Bingant tylko zmienilem na tego tamronika - popatrz - tez piekne zdjecia http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens...max=none&res=6
Mógłbyś podać mi jakoś namiary tego Pana?
Btw, jestem w trakcie czytania recenzji, ale przeglądając same zdjęcia testowe, nie widzę większej różnicy pomiędzy tymi obiektywami, jedynie Tamron sprawia wrażenie ciutkę jaśniejszego. W każdym razie, dowiem się wszystkiego dokładniej, jak wreszcie zapoznam się z testem (o dziwo, ja nie mogłem nic znaleźć, widocznie nie było mi to dane ;p).
Przwda ze ten 2 link oraz te zdjecia sa calkiem przyjemne (piekne makra)
Osobaz forum, ktora ma tamrony na sprzedarz to Cichy http://canon-board.info/member.php?u=343 napisz do niego PM.
Rozwaz jeszcze canona EF-S 60MM (zobacz porownanie na photozone) ostrzejszy i canon (o ile nie chcesz przejsc na Full Frame). Sa tu na forum zdjecia z tego obiektywu oraz mozesz je znalezc tutaj http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens...max=none&res=6
OK, sprawdzę je wszystkie i jutro postaram się wypowiedzieć. Bardzo dziękuję za wszystkie propozycje :) Wreszcie znaleźli się życzliwi ludzie, którzy z chęcią mi pomogli, a nie olali, jak Ci na digarcie.
To ja powiem dlaczego Canon 100 a nie inne:
A wiec tak (zaczynam bajke)
Wybranie obiektywu Macro zajelo mi ok 1.5 miesiaca szukania po internecie (nie codziennie i srednio okolo 2-3 h dziennie - jak szukalem)
Zaczalem od przeszukiwania tego forum potem patrzylem na pbase (przejrzalem 100000000000000000000 zdjec, moze nawet trochewiecej). Z wszystkich obiekrywow jakie byly sostepne na rynku (a jest ich troche) zostawilem sobie 4 bede wymienial nie w kolejnosci
1) canon 100/2.8
2) canon 60/2.8
3) tamronik (ten, nad ktorym sie zastanawiasz)
4) sigma 105/2.8 macro
Patrzylem na 100000 sampli - pytalem sie uzytkownikow na forach na PM - ludzie za calego swiata wysylalimi sample (oraz RAWy). Na kocu - czyli ok 2 tyg temu (z kawalkiem) zrobilem sobie liste obiektywow, ktore moim zdaniem najbardziej mi pasuja - i wygladalo to tak
1 miejsce- canon 100/2.8
2 miejsce - canon 60/2.8 oraz Sigma 105/28
3 miejsce - Tamron
Co fajne bylo ze niektorzy ludzie mili kolegow, ktorzy mieli tamrona lub sigme - i dostalem te same zdjecia z roznych szkiel - tych samych elementow z tymi samymi parametrami (nie masz pojecia ile ja sie puszek z piwem naogladalem - jakos ludzie najlatwiej focili puszki - 2 miejsce to chyba byly telefony komorkowe, wierz mi bylo tego troche).
Dlaczego taki wybor a nie inny a wiec w porownaniu np canona 60 i 100 oba sa piekne - ale jakos ludzie, ktorzy mieli 60 imieli doczynienia z 100 doradzali mi 100 o ile nie ma bariry finansowej, w wyborze obiektywu wazny jest jeszcze serwis, gwarancja. Zakupilem obiektyw z 7letnia gwarancja MacCam'a za (przelicznik z www.wp.pl) 1690PLN (kupilem za 300 funciakow gdzie obiektyw dostalem nastepnego dnia dostarczony DHLm albo FedExem z Honk-Kongu)
Ludzie mieli rozne problemy - najgorsze - co uzytkownicy innych niz Canon szkielek to mowili ze czasm dzwiek silniczka sploszyl obiekt - ale to powiedzmy 3-5% (bron Boze ze jest tak zle) czasmi tamron/sigma dosyc dlugo serwisowala sprzet - tylko kilka osob mialo problemy, 99.99% wlasciceli roznych obiektywow nie miala problemow z BF/FF ani z mechanika. Wszystkie szkla byly dobre (czasami wiadomo zlosliwosc rzeczy martwych).
Tak wiec wzialem wszystkie aspekty pod uwage i wyszlo ze jednak Canon - pytanie bylo czy 60 (EF-S) czy 100 (EF) - wrocilem na ot forum i kilka PL for i jednak wybor (chociaz powiem ze 100 byla moim cichym faworytem) bl oczywisty (niechodzilo mi o wzgledy finansowe - chcialemkupic pozadne szklo - za rozsadna cene - jak bym zarabial na zycie robiac makro to pewnie eLke bym kupil) tylko Canon 100.
A teraz tak Jesli nie chcial bym Canona to moj wybor bylby
1) Sigma 105/2.8
2) Tamron
Zdjecia z tej Sigmy strasznie mi sie podobaly - bardziej niz z Tamrona (takie "piwowe" testy tez mi ludzie przesylali)
ale powiem tak te 4 przeze mnie wymienione szkielka to perelki, kazde znich zadowoli cie w 100%. Pamietaj ze ostrosc to nie wszystko - odwzorowanie koloroworaz SERWIS sa bardzo wazne.
Jeszcze 1 spostrzerzenie (jak czytalem to forum to sie zastanawialem o czym ludzie tak "bzdurza" ze cieplo, kolory). Po zakupi i samplach z tego szkla zrozumialem. Niektore zdjecia (akie moje wrazenie) wygladaja jak na mie patrzysz jakby trojwymiarowe (tamron mi jakos najbardziej z tej 4 splaszczal je) niestety nie jestem w stanie powiedziec i wyjasnic tego fenomenu ale takie mam wrazenie - tudziez zbyt duzo sie naczytalem inaogladalm.
Reasumujac moja bajke Canon zadowoli Cie w 100%
Przejrzałem zdjęcia, przeczytałem testy. Oba Canony mi się podobają. Tamron wydaje się jednak być nieco jaśniejszy (biorę pod uwagę zdjęcia testowe, które widziałem).
Kazdy wybor bedzie dobry. Narazie - spadam na kilkanascie dni do PL i odetne sie od neta calkowice. Tamron jest super (ale bralbym Canona). Bedzie Ci sluzyl godnie.
Pozdrawiam
sprawdz sobie jeszcze przed zakupem (bo nie pamietam dokladnie, a swojego c100/2.8 macro juz chwile temu kupowalem), jak Tamron ma umiejscowiona przednia soczewke.
Tips jest taki, ze min odleglosc ostrzenia zazwyczaj podaje sie od przedniej soczewki, a tu:
Canon - soczewke ma na koncu obiektywu (czyli defacto mamy odleglosc ostrzenia: obiektyw-obiekt)
Tamron albo Sigma (albo oba) - maja soczewke wpuszczona ze 3cm w glab obiektywu, co sprawia, ze fizyczna obudowa obiektywu musi sie znalezc te 3cm blizej obiektu (niz obudowa Canona)
EDIT: Polecam Canona 100'tke pod kazdym wzgledem.