Dziki wielkie za odpowiedzi. Pozostaje znaleźć cos ciekawego na allegro:) Pozdrawiam
Wersja do druku
Dziki wielkie za odpowiedzi. Pozostaje znaleźć cos ciekawego na allegro:) Pozdrawiam
Ja napiszę jeszcze inaczej. Zaczynałem od Canona A70. Kupiłem po narodzinach drugiej córki (w celu wiadomym :) ). Trzaskałem nim zdjęcia niezbyt intensywnie ponad 3 lata, jednak w większości na zielonym lub tematycznych. W grudniu ubiegłego roku kupiłem Sony H5 (superzoom) i zacząłem zgłębiać temat fotografii w dosłownym tego słowa znaczeniu P, Tv, Av i M, a przede wszystkim książki, książki i... fora internetowe no i oczywiście "praktyka". Po miesiącu poznałem ten aparat na wylot i... sprzedałem. Po prostu nie mogłem w żaden sposób uzyskać na zdjęciach głębi ostrości jakiej bym chciał w dany momencie (poza macro), zdjęcia były w większości ostre i... płaskie jak napisała energia_ki. Kupiłem 400D i hmmm... jak to się mówi "wsiąkłem" na dobre.
Dlaczego cyfrowy aparat jest lepszy do nauki od analoga już wcześniej ktoś napisał, ja dorzucę do tego to co u mnie przez ostatnie 5 miesięcy pozwoliło się "rozwinąć" to możliwość oceny, korekty i poprawienia zdjęcia czyli RAW... Co jednak najważniejsze przełożenie wcześniejszych wyłapanych błędów na odpowiednią korektę już podczas robienia zdjęcia aparatem. Dzięki temu, że wprowadzam coraz mniej korekt w trakcie obróbki komputerowej czuję, że robię postępy i co równie ważne ta nauka kosztuje mnie tylko czas, który na to poświęcam, a nie metry kosztownej kliszy i późniejszego Labu i papieru. Oczywiście po dokonaniu selekcji część oddaję do Labu i później w album.
Zbieraj na lustro cyfrowe, na początek może być używany 300D z kitem.
Witam.
Krótkie podsumowanie różnic w eksploatacji Analoga i Cyfry zakładając oglądanie i wybór zdjęć do dalszej akcji na komputerze
Ceny sprzętu: Pstryk
Ceny filmów: Allegro
Koszty labu: Moja miescina
Wszystkie ceny brutto, sprzet dostępny w handlu
A- analog
C-Cyfra
A 1700 Koszt lustrzanki analogowej: Eos 30 QD - 1700
C 4300 Koszt lustrzanki cyfrowej Eos 30D - 4300
Różnica 2600
Koszt wywołania filmu i skan - 10 zł
Koszt zakupu filmu Superia 200 3pack 19,50
Całkowity koszt 1 zdjęcia to 0,46 (19,5/3 = 6,5+10=16,50/36=0,46)
Po ilu zdjęciach zwróci nam się cyfra: 2600/0,46 = 5652 / 365 = 15 zdjęć dziennie przez rok:shock:
Porównanie dotyczy sprzetu tej samej klasy
Teraz to samo w przypadku gdy cyfrą jest 400D i 5D
400D - 2800 różnica 1100/0,46 = 2391 / 365 = 6,5 zdjęć dziennie przez rok
5D - 11000 różnica 9300/0,46 = 20217 / 365 = 55 zdjęć dziennie przez rok :shock:
5D (TIP) - 8000 różnica 6300/0,46 = 13695 /365 = 37 zdjęć dziennie przez rok:shock:
Wysunięcie wniosków pozostawiam wam.
Może i jestem wyłacznie analogowy ale skan za 10zl filmu klasy superii poza pojemnością tonalną ustępuje na całej linii plikowi z cyfry (o ile porównujemy skany)... nawet jeśli kupisz własny skaner, amatorsko nie dorównasz skanem z negatywu cyfrze - taka smutna prawda :) trudno o obiektywne porównywanie fotografii klasycznej z cyfrową, każda jest stworzona do czego innego, poza tym należałoby osobno rozpatrywac negatywy kolorowe amatorskie/profesjonalne, negatywy czarnobiałe do tradycyjnej ręcznej obróbki oraz slajdy
Zerolinux... Twoj post raczej nie zostawia juz watpliwości co powinienem wybrac:) mozna oczywiscie taniej kupic uzywany sprzet analogowy ale i tak majac cyfre szybko to sie zwroci ( jako poczatkujacy pewnie kupie cos w kalsie 400D a robie srednio wiecej zdjec niz 6,5/doba moim kompaktem) pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za odpowiedzi
Witam.
Dlatego też napisałem, że skany z negatywu wykonane w labie nadają się do wybrania zdjęć do dalszej obróbki nie trzeba od razu robić nie wiadomo jakich powiekszeń, błędy w doborze czasu/przysłony, kadrowaniu itp są też widoczne, pokaz slajdów w formacie DVD do oglądania na TV przy piwku/wodzie mineralnej ze znajomymi też daje się zrobić.
Jeśli masz na myśli porównanie projektora multimedialnego z rzutnikiem slajdów to dość tragicznie: projektor daje Ci rozdzielczość od 0.8 do 1.3Mpx, a reklamowane kontrasty 1:10000 też można między bajki wsadzić :???: