Dam Ci dobrą radę: wstaw Sigmę na Allegro i kup szkło Canona. :mrgreen:
Pozdrówka
Wersja do druku
To ciekawe. Mi też czasem udaje się zapiąć tą 150 i ostrzyć w punkt... Ale rzadko bardzo :( W makro też za mocno zostaje z przodu, natomiast na duże odległości wydaje się być dobrze. Ale to pewnie już sprawka głębi ostrości.
wygląda na to że soft głupieje (a zdarza mu sie rzadko zmądrzeć ;) ) - kalibracja obiektywu polega na tym, że przeprogramowuje się obiektyw. W przypadku sigmy 150 jest to możliwe dla numerów seryjnych wyższych niż 2xxxxxx. Dla pozostałych kalibbracja musi być poprzedzona wymianą pływty głównej.
Ale właśnie ja chciałem Sigmę :) Ma montaż do statywu, osłonę i większą minimalną odległość ostrzenia niż Canon 100 macro. Jeśli Canon to 180L ale aż tak zdesperowany nie jestem. Wyślę, zapłacę, zobaczę. Najwyżej potem wyrzucę ;-) Nie wystawię na Allegro jako sprawny jak się okaże rozjechany. Tak nie potrafię.
Dzięki za info, mam numer wyższy :) Może jednak uda się coś zdziałać w serwisie. Jeśli nie, pozostaje używanie jej tylko z LiveView i MF. Wtedy bajer przestanie być bajerem a czymś użytecznym, chociaż oczywiście wolałbym nie wysysać baterii i pozostać przy starym, dobrym AF :-D
Moim zdaniem to jednoznacznie wskazuje na nieprawidłowe działanie AF w puszce. Przy MF w całym ustawianiu ostrości nie bierze udziału zamknięta pętla sterowania w obiektywie, którą to właśnie kalibruje sigma. No, chyba że sigma źle mówi aparatowi jaką ma ogniskową przez co ten nie wie jakie wziąć poprawki kalibrujące AF ale w to nie wierzę.
Nie, soczewki nie powinny mieć nic do rzeczy.Cytat:
Nie potrafię wytłumaczyć sobie tego, dlaczego AF w puszce "myśli", że jest OK a jednak nie jest. Czyżby była potrzebna jakaś justacja soczewek w słoiku?
Przy tej ogniskowej też?Cytat:
Podkreślam, że z pozostałymi jakie mam jest dobrze.
Ta ogniskowa mam pokryta tylko w C 70-300 IS i tam jest ok. Ale to ciemniejsze szklo. Poza tym C 10-22 trafia, C 24/1.4 tez, jak rowniez 50/1.4, 85/1.8 jest cudownie, T 28-75 celny przy 28/2.8. Tylko ta Sigma... W sumie nie tylko ta, bo 30/1.4 tez lubi sobie pstryknac czasem 'z przodu'.
Nie chce ruszac puszki bo mi sie szklarnia rozjedzie i dopiero wtedy bede mial powody do narzekan.
U mnie FF występował tylko z sigmami i był (jest) widoczny niezależnie czy ustawiam ostrość z AF czy z potwierdzeniem ostrości. Z innymi uzywanymi przez mnie szkłami problemu nie ma/ nie było problemu (jak w stopce). Ostatnio bawiłem się też 70-200/4 - jest super. Jako ciekawostkę dodam jeszcze że dokręcenie do sigmy 150/2,8 TC x 1,4 "leczy" ją z FF. Co do ciemności/jasności porównywanych szkieł to nie ma to znaczenia u mnie FF w sigmach był/jest taki że nawet przymknięcie do 5,6 nie pomaga.
Posłałem szkło i puchę do serwisu. Mam nadzieję, że to pomoże... Jak wróci to dam znać :)