Rozumie, że będziesz miał czas je pilnować i wyłączać??
Aaa, sorki zapomniałem - pisałeś ostatnio, że spędzasz 16h przed kompem to w sumie nie ma problemu :mrgreen:
Wersja do druku
Licytujący wcześniej mniej płaci :)
Pozwol, ze to ja bede decydowal kiedy zakonczyc aukcje.
Jak ktos chce cos kupic i wie ile moze zaplacic to po prostu ustawia sobie dane maximum i tyle. Cwaniak bedzie za to jak sie tylko da kombinowal, prawda gwozdz? Wygralem mnostwo aukcji i nigdy nie przyszlo mi do glowy zeby korzystac z tych durnych serwisow.
W tym, ze nie jest cwaniakiem patrzacym tylko jak kogos przechytrzyc. Ja nie lubie tego typu cwaniactwa. Chyba mam do tego prawo? Ty lubisz, to Twoj styl. Spoko. Ale nie toleruje tego na moich aukcjach. Chcesz licytowac? Rob to uczciwie.
Powiedz mi jeszcze tylko, gdzie Twoim zdaniem znajduje się granica tej dziwnie pojmowanej przez Ciebie "uczciwości"?
Czy 10 minut przed koncem to jest jeszcze "uczciwie", a 5 minut już nie?
Albo te 5 minut przed końcem to by jeszcze uszło, ale nie daj Boże aby ktoś zalicytował 1-2 minuty poźniej?
A może tylko do 30 minut przed końcem aukcji mozna licytowac uczciwie, a później to już cwaniactwo i oszustwo, hmmm?
No gdzie jest ta granica?
Popieram rozwiązanie polegające na automatycznym przedłużeniu aukcji o jakiś krótki czas po kolejnym przelicytowaniu. Bardziej by to przypominało tradycyjne aukcje na których mamy "100 zł po raz pierwszy.. po raz drugi... sprzedane!".
Dziwię się, że serwisy aukcyjne tego nie wprowadzają, w końcu byłby to dla nich dodatkowy zysk z tytułu wyższych prowizji a przy okazji faktycznie wygrywałby ten, kto jest gotowy zaoferować największą cenę niezależnie od tego, czy uprawia "cwaniactwo" czy też nie.
Rzeczywiście, bardzo ciekawe.
Wtedy snajpery straciłyby rację bytu i faktycznie nie prowadziłoby to do sytuacji, w której potencjalny nabywca nie ma już czasu na reakcję (bo z tego korzystają snajpery)
Ja snajperów nie rozpatruję w kategorii uczciwości. Po prostu jest taka możliwość, zgodna z zasadami i nie łamiąca zadnych przepisów, więc z niej korzystam. (gdyby były niezgodne z regulaminem Allegro, to zapewne by je zablokowali)
Natomiast gdyby stało się tak, jak napisałeś, wtedy zasady by się zmieniły i tyle. W moim odczuciu nie byłoby to bardziej czy mniej uczciwie, lecz po prostu inaczej. I należałoby się wtedy zwyczajnie znaleźć w zmienionych zasadach gry.
Widze, ze do Ciebie to nie dociera. Cwaniakuj sobie dalej. Fajnie wykiwac o 50 groszyw ostaniej sekundzie tych wszystkich frajerow co licytowali uczciwie, nie? To musi byc wspaniale uczucie. EOT
Popieram Kolaja, takie przedluzenie licytacji weliminowaloby cwaniakow.
Pomysł jest stary jak serwisy aukcyjne. Ani ja ani LepP (to on tu pierwszy opisał) tego nie wymyśliliśmy. Jednak musi być jakiś problem z tym, bo ani Allegro ani nawet światowy eBay nie zdecydowały się na taką zmianę :(
Słowo "cwaniactwo" z premedytacją było w moim poprzednim poście ujęte w cudzysłów, bo moim zdaniem to nie jest takie jednoznacznie i oczywiście złe. Dopóki wszyscy gracze przestrzegają tych samych, określonych regulaminem, jasnych zasad, to stosowanie w tym celu dodatkowych narzędzi nie musi być odbierane jako zjawisko negatywne. To nie cwaniactwo a element taktyki w grze, tak samo, jak w szachach czy warcabach stosuje się różne zmyłki aby wygrać mecz. A należy sobie uświadomić, że aukcja to jest swego rodzaju gra pomiędzy sprzedającym i wszystkimi licytującymi.