Ja rowniez czyscilem aerografem i naprawde jest git, a jak na matrycy wciaz pozostaja jakies paprochy to patyczek kosmetyczny i po sprawie... tanio, dobrze i jeszcze nie udalo mi sie porysowac matrycy:>
Wersja do druku
Ja rowniez czyscilem aerografem i naprawde jest git, a jak na matrycy wciaz pozostaja jakies paprochy to patyczek kosmetyczny i po sprawie... tanio, dobrze i jeszcze nie udalo mi sie porysowac matrycy:>
patyczek kosmetyczny??? Hmmmm czy to nie jest zabójstwo dla matrycy??
To, co jest na wierzchu, to jest szkło. Spróbuj zarysować szkło patyczkiem kosmetycznym.
Tak jak pisal piast9 przed matryca jest filtr IR ktory jest twrdym szklem, nie wiem mnie sie jeszcze zarysowac matrycy nie udalo a wyczyscic owszem.Cytat:
Zamieszczone przez zabol
to dlaczego nie czyścimy patyczkami kosmetycznymi soczewek w obiektywach?
albo okularów w lornetkach?
S Z K Ł O ?!Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Jesteś pewien?Udzielasz komuś porad i namawiasz go do niefrasobliwego traktowania aparatu: jedź brachu spoko - tam jest twarde szkło szkło....A jak sobie coś spieprzy - to zasponsorujesz mu naprawę? Hej - użytkowniku aparatu: nie próbuj tego rysować niczym - nie wierz w cuda...To ty wyłożyłeś kasę na aparat - pamiętaj jak porysujesz coś -to TWOJA strata.
Jestem.Cytat:
Zamieszczone przez hekselman
Nie namawiałem do niefrasobliwego traktowania aparatu, tylko do spróbowania zarysowania szkła patyczkiem kosmetycznym. Szybę w oknie, filtr UV, lustro, szklankę. Wyniki eksperymentu można z powodzeniem ekstrapolować na filtr IR matrycy.Cytat:
Zamieszczone przez hekselman
Na luźne brudy wystarczy gruszka. A te bardziej uparte ja czyszczę pędzelkiem z lenspena. Działa niezawodnie. Ostrożność należy zachować tylko w związku z czystością pędzelka/wacika aby smug nie napaćkać oraz aby się ziarnko piasku nie dostało gdzie nie trzeba.
a mikrorysy? Jakoś nie chce mi sie w to wierzyć żeby wata na patyczku kosmetycznym nie rysowała delikatnych powierzchni. Nie można porównywać szklanki czy szyby do soczewki obiektywu czy powierzchni przed matrycą.
Skąd przekonanie o delikatności powierzchni? Nawet gdy tam są jakieś warstwy antyodblaskowe, to one i tak są warstwami o dużej twartości. Nie da się czymś bardziej miękkim zarysować materiału twardszego.
Witam. W Lublinie przy ul. Hryniewieckiego w "serwisie aparatów cyfrowych" wyczyścili mi matrycę za darmo. Miły pan powiedział: "nie ma sprawy, to nic nie kosztuje". Super serwis. Poza tym efekty są OK - matryca czysta. Sama gruszka nic nie dawała. Były 3 kropki jakby z wilgoci, ale je usunęli i jest OK.