Za tego co pamietam to w akumulatorze do laptopa, ktory otwieralem kilka lat temu z ciekawosci byly 4 sekcje akumulatorkow (polaczenie szeregowe) po 3 szt. ogniw w sekcji (laczone rownolegle).
Wersja do druku
Za tego co pamietam to w akumulatorze do laptopa, ktory otwieralem kilka lat temu z ciekawosci byly 4 sekcje akumulatorkow (polaczenie szeregowe) po 3 szt. ogniw w sekcji (laczone rownolegle).
ma podstawowa zalete :-) ze dwie starczaja na dluzej niz jedna... jesli sie jedna rozladuje to trzeba:Cytat:
Tak, czy inaczej moim zdaniem wkładanie dwóch baterii do gripa ma więcej wad niż zalet, gdyż nigdy nie ma się kontroli nad stanem każdej z baterii
1. zdjac plecak/otworzyc torbe
2. kur.... gdzie ja wpieprz... tą je.... baterie, ok jest
3. wyjac baterie z aparatu
4. wlozyc baterie do aparatu
5. (idac rozumowaniem z pkt2.) wpieprz... baterie do torby/plecaka
6. zaczac focic w pelni kontrolujac stan naladowania pojedynczej baterii w gripie :mrgreen: :mrgreen:
bateria starcza na tyle ile starcza zalezy od wielu parametrow, dwie starczaja na okolo 2x dluzej i to jest mom zdaniem najwaznieszy powod uzywania 2 baterii w gripie zamiast jednej
poprosty dwie batarie zmienia sie ~2x rzadziej koniec kropka
I jeszcze pamietac by nie przemieszac naladowanych z rozladowanymi ;) .Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Ja dwie bateire traktuje jak jedna, umieszczam oddzielnie, mam dwie pary i jak sie jedna para rozladowuje to wymieniam i tyle. Wystarczy sie do takiego myslenia przyzwyczaic - dwie baterie = 1 majac gripa. I wtedy nie ma stresu z kontrola poziomu naladowania pojedynczej baterii - dba sie tylko o poziom naladowania pary jednoczesnie wiedzac ze ponad tysiac zdjec sie zrobi 8)
Ja robię dokładnie tak samo: mam w sumie 6 baterii, sparowane po dwie dokładnie identyczne (2xBP511, 2xBP512, 2xpodróbka) - i ładuję/zużywam zawsze razem.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Jakie warto ( z allegro ) kupić baterie do eosa 350 D ?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
A przepraszam Cie bardzo, mozesz zdradzic zrodlo tych "bardzo dobrych zamiennikow" za 80zl za pare ?? Pytam sie jak najbardziej powaznie, bo te co widzialem to owszem kosztowaly 80 zl, ale za sztukeCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Allegro - Vitez juz chyba gdzies na forum namiary podawal.
OK, juz znalazlem ten watek :)Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
Mam pytanko: Na ostatnim weselu zniknęła mi z ładowarki bateria po prostu komuś sie przydała, przez co teraz muszę dokupić kolejną. Wcześniej miałem dwie oryginalne w gripie ale teraz myślałem nad zakupem jakiegoś zamiennika.
I tu pytanie czy mogą pacować razem dwa różne ogniwa??
I jak tak czy macie gdzieś namiary na dobry zamiennik.
Moga, ja miewam w gripie oryginal i 1200mAh zamiennik, wszystko dziala jak nalezy...
Miewam tez 2x1200mAh i tez wszystko w porzadku.