ja juz nie mam tego zmartwienia;-)) dzis wlasnie kurier oddal w moje rece 85 1.8 ;-)) szalenstwo! co za szklo!
natomiast mam inne pytanie, czy jest dostepny lens hood dla tego szkla? (1.8)
Wersja do druku
Co się tyczy oslony, to możesz ja kupić np:
1. http://www.pstryk.pl/opis.php/103 (oryginał)
2. http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=218843493 (zamiennik)
Nie wiem jak wypada porównanie oryginału z zamiennikiem, ale jeśli chodzi o cenę, to jest na plus dla zamiennika.
Pozdrawiam
tataniny
wg mnie 85 1.8 do cropa jest za waskie. co innego 50 1.8 ktory jest po pzreliczeniu odpowiednikiem 85 na cropie. sam sei nad tym szklem zastanawialem ale po ogladnieciu przykladowych fotek itp mysle ze za wasko....
Dla mnie, 85mm na cropie to ulubiona ogniskowa... ;)
Choć 135 na FF nie zaszkodzi ;)
ufff....
tak więc po zaczęciu od 35L i 70-200/4 IS straciłem głowę dla 85L....na razie platonicznie.
Kiedyś w analogowych czasach miałem 85/1.8 przypiete do EOS 50E i lubiłem, go choć jak się później okazało, 90/2.8 Sonnar do Contaxa G pobił go na głowę ostrością, kontrastem i piękną nasyconą barwą.
Teraz mam 5D i bardzo chciałbym wrócić do jasnej 85ki, ale już 1.8 nie jest moim pożądaniem po wcześniejszych doświadczeniach.
Po tym przydługim wstępie do rzeczy.
Nie miałem jeszcze w ręku 85L a jestem o krok od jego kupienia (za dwa dni)...więc obawiam się rozczarowania a wtedy będzie za późno na odwrót.
Przeczytałem wiele na jego temat, ale może ktoś jeszcze coś dołoży, co może odwiedzie mnie od tego makabrycznego wydatku....
Nie interesuje mnie fotografia sportowa.
Głównie ludzie, klimaty i niestety często małe dzieci (to może być problem ze względu na ich żywiołowość i chyba dość wolny AF i małą GO/DOF).
Na MF jest dużo komentarzy na temat 85L, ale chciałbym coś jeszcze usłyszeć w rodzimym języku....dzieki
no cóż testowałem, tylko podczas zakupu chyba 5d albo 135/2
wrażenia? śliczny bokeh, tylko ta ostrość ... dramat, ale to pewnie moja nieumiejętność używania tego szkła. Było tylko światło zastane w sklepie, ale wystarczające aby nie było poruszone z ręki a mimo to żadna foto nie była ostra, było tylko wrażanie ostrości dzięki małej GO
..a ile trwało zanim wyostrzyło........rany naprawdę czekałem aż obróci ten gigantyczny kawał szkła - dlatego wietrzę problem w konfrontacji z małymi nawet niezbyt ruchliwymi dziećmi
Nikt mnie nie odwiódł wiec mam go w ręku. Trudno powiedzieć "w dłoni" bo to wcale nie jest duży obiektyw, ale przy wadze POWYZEJ KILOGRAMA to raczej broń osobista.
Trochę mi się niepodoba wysuwający się przód.
Jakość wykonania jest ok, ale np 90ka Contaxa G wg mnie jest lepiej zrobiona a kosztuje ok 1000zł :-/