Odnośnie bagażu w samolocie...
Nagrałem filmik na lotnisku w Dublinie w zeszłym roku.
Polecam: http://www.youtube.com/watch?v=gQz6DbzPZ1A
Wersja do druku
Odnośnie bagażu w samolocie...
Nagrałem filmik na lotnisku w Dublinie w zeszłym roku.
Polecam: http://www.youtube.com/watch?v=gQz6DbzPZ1A
Jezeli wpuszczono nas na poklad z bagazem, ktory spelnia normy ale nie miesci sie np.: do schowkow embraerka wystarczy poprosic stewardesse o przechowanie w schowku obslugi. W moim przypadku zawsze dzialalo.
Za każdym razem jak latałem, miałem przy sobie cały arsenał fotograficzny w plecaku: body, lampa, 4 obiektywy. Nikt nigdy się tym nie zainteresował, zawsze plecak przechodził kontrolę bez problemu, za to za każdym razem musiałem się tłumaczyć z 150ml perfum :-). Bałbym się oddać cały sprzęt do bagażówki.
Tia.
Szczególnie jak stoi tam bagaż kogoś z Business Class albo wiszą płaszcze kogoś z BC albo coś innego związanego z BC :-)
Nalatałem się swego czasu naprawdę dużo ERJ-145 (co 2 tygodnie) i uwierz mi, że kilka razy leciałem z Micro Trekkerem między nogami, bo nawet na niego nie było miejsca u góry...
A jak ktoś wcisnął tam coś większego niż Micro, to nie mam pojęcia :-)
A ja rozmawiałem z dwoma ludźmi którzy regularnie latają z wypchanymi na maksa Nature Trekkerami i nigdy nie mieli żadnych problemów, włączając low-costy :) No ale ERJ145... wiadomo, z pustego i Salomon ;-) takie rzeczy trzeba przewidywać z zapasem :(
A BTW, odprawiając się wczoraj na Gatwick zobaczyłem taką tabliczkę:
ONLY ONE BAG ALLOWED THROUGH SECURITY AND ONBOARD
1 BACKPACK = 1 BAG
1 CAMERA BAG = 1 BAG
1 LAPTOP BAG = 1 BAG
1 HANDBAG = 1 BAG
(czy jakoś tak ;-) nie zrobiłem zdjęcia, bo tam to teraz w ogóle z moim zarostem strach się po hallu przejść ;-))
Latam regularnie i czesto od 6 lat. Z plecakiem pod siedzeniem przede mna latam z wyboru. Co do "tanich"(ciekawe, ze na trasie Paryz-Wawa czesciej oplaca sie wziac AF albo LOT) linii-jezeli juz nimi lece, biore na to poprawke i nie ryzykuje dziwnych bagazy. Co do obslugi-zawsze udawalo mi sie porozumiec, w tym raz na trasie transatlantyckiej z gitara. Nie generalizuje. Jestem optymista... do zgrzytu, ktory moze sie w koncu trafic.
Pierwszy mialem po "bombowym szale" w wakacje 2006 kiedy zmuszono mnie zebym oddal laptopa i cala elektronike na bagaz... w plecaku na laptopa. Strach nie tylko o rzucajacych bagazowych, ale tez o tych, ktorzy wyciagaja rzeczy z bagazu. Tez juz testowalem.
Dorzucam jeszcze jeden aspekt: waga bagazu podrecznego.
Przed wakacjami kupilem sobie walizko-plecak:
http://www.cullmann-foto.de/en/produ...vanillaeng.htm
Myslalem, ze to jest dobry sposob na transportowanie elektroniki w kabinie. Plecak jest ogromny ale dobrze chroni sprzet. To w zasadzie walizka z szelkami.
Nie pomyslalem jednak, ze 30d i osprzet+laptop i osprzet+HDD zewn+tablet wazy tone.
Z toreb mam do kolekcji jeszcze slingshota 200... i szukam lekkiego ale solidnego plecaka na laptop+pucha, 2 szkla i lampa. Do tej pory nie znalazlem czegos co miesci 30d z gripem.
A ktoś może ma doświadczenie ze SkyEurope? Czy ważący 10,5kg CompuTrekker ze sprzętem i notebookiem przyjmą na pokład....?
Powinni wpuscic.O ile sie nie myle to mozna wziac bagaz podreczny do 10kg,na te 0.5 kilo powinni przymknac oko.Na bank w Ryanair czy w Centralwings by przeszlo.Tyle tylko ze trzeba sie nameczyc i powyciagac graty przy kontroli....