Myślę, że lepsze byłoby porównanie EOS-a 5D do EOS-a 3, a nie do EOS-a 5. Między EOS-em 3, a 1V nie ma już takiej różnicy jak 5, a 1.
Wersja do druku
Myślę, że lepsze byłoby porównanie EOS-a 5D do EOS-a 3, a nie do EOS-a 5. Między EOS-em 3, a 1V nie ma już takiej różnicy jak 5, a 1.
nie porównuj analogów do cyfr... to nie ma sensu troche... tam najważniejszy był film, czyli nieelement aparatu a w cyfrach masz matrycę która jest jedna jedyna i na dodatek cała ze szmatek ;)
a i tak najważniejsze jest jak aparat rejestruje rzeczywistość, czyli jak dobrą ma matrycę... a reszta to już bajerki..... ale co tam! 5D albo 1 D mark II, oba są wyśmienite
Swego czasu trochę mnie interesował ten temat. Poczytałem i wyszło że ten 1Ds jest trochę szumiący niestety (sam fakt że czułośc kończy się na iso 1250), po drugie jest dośc wolny (uruchamianie i niezbyt duży bufor w Raw-ach). Jeśli chodzi o jakość obrazu to z mojego wywiadu wynika, że przy niższych czułościach jest lepiej niż w 5D zwłaszcza w zakresie koloru - bardziej naturalny.
Z takich drobiazgów to posiada on niestety kiepskawy wyświetlacz (ten co w 1D) i czasami na zdjęciach pojawia się widoczna mora. Acha gdzieś też czytałem, że ma taką cechę, że na iso 100 szumi bardziej niż na 400.
Są to oczywiście wszystko opinie znalezione na róznych forach i portalach i to jeszcze przefiltrowane ;) przez moje preferencje. Najlepiej wziąć i potestować - jeśli to mozliwe oczywiście. Ja bym jednak brał piątkę :).
No zdaje się Arkan swego czasu zarzynał (dosłownie) nas tutaj samplami ze swojego 1Ds :) Ale wtedy chyba jeszcze nie było 5D na rynku.
Chodziło mi jedynie o porównanie ergonomii aparatów, o to jak się trzyma itp. Co do reszty, to jak oczywiście nie ma co porównywać. Niestety w cyfrze lepsza puszka nie oznacza tylko lepszej ergonomii, uszczelnień, szybszego motoru itp., ale przede wszystkim lepszą matrycę. Ja zawsze wyznawałem zasadę wyższości szkła nad body, a w cyfrze ta zasada trochę straciła na aktualności.
No niestety ja także musiałem przewartościować wszystkie moje poglądy i teraz nie kupiłbym anaoga za 3 tys złotych nie kupiłbym eosa 1V a raczej eosa 5 lub 3.... po prostu albo juz tyle nie robie na filmie albo też szkoda kasy na topową puszkę kiedy nietopowa można zrobic dokładnie takie same fotki
Mam jeszcze jedno pytanko czy jedynki cyfrowe wspolpracuja z lampami EZ czy tak jak moja 20 tylko z EX?