-
Szczerze powiedziawszy myślałem, że równica jest większa ale w przedstawionych ujęciach trudno było się domyslić, które zdjęcia było robione FF a które cropem.
Podejrzewałem słusznie, że w drugim zestawie górny miś jest z FF'a ale dla pierwszego zestawu nie za bardzo wiedziałem które jest które.
Może nie warto się tak spieszyć z wymianą 30D na 5D...
-
tez mialem watpliwosci jednak droga od 10 do 5 jest zdecydowanie odleglejsza anizeli od 20/30 ... miedzy 5 a 10 jest przepasc, szybkosc, szumienie, af, rozdzielczosc, wielkosc wizjera.
Roznica jest w przypadku zalozenia ze mamy to same szklo i zmieniamy dystans dla jednych jest to nielogiczne dla innych naturalne ... dla mnie - poniewaz mam takie szklo a nie inne ciasne portrety sa naprawde na + dla 5ki, jesli ktos ma stalki tez zauwazy duza roznice, no i jeszcze jedna sprawa - sprzedalem 17-35 i teraz moge chodzic z jednym szklem - wbrew pozorom z czasem to zaczyna meczyc ... zmienianie i motanie sie ...
jutro postaram sie zrobic porownanie na mniejszych ogniskowych i dla odleglego tla ... zobaczymy co z tego wyjdzie
-
W pierwszym przypadku to, że prawe jest z 5D odgadłem od razu bez pudła - jak się okazało. W drugim miałem sporo wątpliwości - dla mnie różnica zbyt mała.
Ciekawsze jest to że rzeczywiście jak się te zdjęcia zobaczy z większej odległości to różnicę znacznie lepiej widać.
Czekamy na kolejne zagadki :). Fajnie by było jakbyś zrobił coś stałkami.
PS. Ten drugi przypadek mógłby być bardziej interesujący gdyby użyć dużo bardziej różniących się ogniskowych.
-
w drugim przypadku ciężko by było zgadnąć ale nie da się ukryć że dyszka troszke bardziej szumi
-
mysle ze znaczace roznice na tych zdjeciach pojawily by sie po wydrukowaniu ich np w 20x30 :) a tak to mozemy porownac jedynie GO i w zasadzie nic wiecej..
-
zrobie powrownanie szeroki kat z bliska i dalekie tlo a takze rozdzielczosc ... ale troche pozniej
EDIT: juz gotowe - tym razem :) efekty sa, wnioski bedzie duzo latwiej wyciagnac.
pierwsza fota wypadkowa ogniskowa ~45mm f2.8
druga fota wypadkowa ogniskowa ~75mm f2.8
trzecia fota wypadkowa ogniskowa ~75mm f2.8
czwarta fota wypadkowa ogniskowa ~75mm f8
-
5D ma duzo ladniejsze kolory na ostatnim porownaniu
-
faktycznie kolorystyka 5ki jest inna ... niby oba aparaty sa w standardowych parametrach a jednak ... winetka i troche inne ustawienia softu sprawiaja ze inaczej - wg. mnie lepiej to wyglada
-
Ciekawie się robi jak się porówna histogramy:
-
Rzekłbym, że mega ciekawie się robi 8-) Histogram nie kłamie :lol: