70-200/4. Przynajmniej w/g publikowanych wykresów MTF.
Wersja do druku
Szczerze wątpie 70-200 4,0 ( bez IS) to prawdziwa żyleta ( na 200 mm pozostałe ogniskowe ciut gorzej ). Wg publikowanych wykresów to 300 IS tez jest lepsze od wersji bez stabilizacji - ale tylko wg wykresów ( marketing w końcu musi wypychać nowe produkty :) ). Niech ktoś poda taki przykład z życia wzięty i sprawdzony .
No to ja trochę po mojemu ;-) tzn:
nówka 100-400 L IS USM za 5200
czy
używka 6 miechów 70-200 2.8 L IS USM za 5500
miałem już ten dylemat za sobą jednak rozważałem między 100-400 IS a 70-200 2.8 bez ISa a teraz dostrzegłem ten z ISem używke za 5500 więc dylemat powrócił :)
poprzednim razem wybrałem 100-400, a teraz jak będzie? doradźcie mi co byście wzięli na moim miejscu.
100-400 ze względu na zakres bo IS mają oba
dzieki ;-), ja juz wrzucalem na forum to porownanie - statyw, wezyk to samo body tryb M kilka pstrykow... wynik jest taki (stalka po prawej - zeby nie bylo watpliwosci) 100% crop bez zadnech wysostrzen - na "0"
niestety zdjeciami z zycia nie dysponuje z tego zooma, ze stalki mam ich troche ;-) i nie chce zoomow :lol:
Witam
Kuba, ja bym wybral 100-400, mysle ze bardziej uniwerslany jesli chodzi o spotting, ja uwielbiam ciasne kadry, wiec bym sie nie zastanawial, caly czas ten obiektyw jest moim marzeniem ;)
Przy okazji mam pytanie do Ciebie: mam obiektyw 75-300 USM III, chce kupic TC Canona, 1,4 lub 2, glownie do przelotowek, ale nie mam kompletnie pojecia jak z tym obiektywem bedzie sie spisywal?
Co polecacie, 1,4 czy 2?cena ta sama wiec pozostaje kwestia jakosci
Przypuszczam ze przy tej jakosci obiektywu 1,4 to max, no ale chce poznac Wasz opinie.
pozdrawiam
Bartek
Jak czytam opinie o 300 f4 IS to zaczynam wątpić czy mój jest odpowiednio ostry, chociaż do tej pory nie narzekałem. Chętnie pokazałbym zdjęcia, ale nie wiem jak i gdzie mogę wstawić pełny rozmiar. Mam też fotki z podpiętym TC Sigmy 1,4 jakby kogoś interesowały.
zdjecia wyslij na http://imageshack.us (max ~1,5MB) - zdjec nigdy za duzo ;-)