mattnik wiesz co to jest? to ja ci powiem - **** a nie fotograf... przelacz sobie/komus aparat na P albo kwadracik zielony i niedotykaj :mrgreen:
Wersja do druku
mattnik wiesz co to jest? to ja ci powiem - **** a nie fotograf... przelacz sobie/komus aparat na P albo kwadracik zielony i niedotykaj :mrgreen:
Thorin wytłumaczył w szczegółach, ja po tym jak się pobawiłem Gimpem, to powiedziałbym że to jest raczej koło 4EV niedoświetlenia. Owszem jest problem, między uszami fotografa :)
chodzi mi o pionowe paski..zaznaczyć ??
mattnick, to co tam widac to zaden szum jest, przejalbys sie kompozycja tej foty a nie jakimis paroma pikselikami ;)
Jezuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to nie ja fociłem :) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
luz, przeciez juz mowiles :) ale to co tam widac to naprawde nie jest powod do zmartwien. jesli uzywasz rawshootera, przeciagnij suwak "color noise suppression" do oporu, zamieni Ci kolorowe ciapki w czarno bialy szum, duzo ladniej wyglada, niektorzy twierdza ze dodaje uroku zairnistosci ;)
Normalna rzecz - tak właśnie wygląda automatyczne wywoływanie mocno niedoświetlonego RAWa w PSie - thorin rozbił to na części pierwsze w jednym z wcześniejszych postów