Co ma zauważalność forum do tego ?! Przeciez post o tym na BGF napisał użytkownik forum BGF, a nie człowiek z canona :DCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Wersja do druku
Co ma zauważalność forum do tego ?! Przeciez post o tym na BGF napisał użytkownik forum BGF, a nie człowiek z canona :DCytat:
Zamieszczone przez Vitez
nawet na forum N info bylo wczesniej :) http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=20048
a ja durny zapomnialem o tym doniesc ;)
hmmm....
czyli dla Canona profesjonalny fotograf to ktos kto ma drogie zabawki i zostawil w sklepach kupe forsy?
czym w takim razie roznia sie onanisci sprzetowi od profesjonalistow?
IMO - canon wychodzi z założenia, że profesjonaliści pracują sprzętem z segmentu uznanego przez firmę jako profesjonalny. Nie biorą za to pod uwage naszych polskich realiów. W tym cały ból.Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Nie, Akustyk to jest dokladnie odwrotnie. W Szwajcarii np. jako "profesjonalny korpus" lapalo sie juz chyba nawet 10D, a jako obiektywy liczyly sie nie tylko L-ki, ale tez co lepsze inne - np. 100/2.8 Macro. Natomiast kluczowym fragmentem jest wymog posiadania legitymacji prasowej, ktora w duzym uproszczeniu jest wlasnie tym, czym...Cytat:
:mrgreen:Cytat:
IMHO podejscie sluszne (choc onanistom takim jak ja nie na reke ;-) )
i to wydaje mi sie rozsadne. pomoc dla tych, ktorzy jej faktycznie potrzebuja, nie tylko dla tych co pieszcza zabawkiCytat:
Zamieszczone przez muflon
poniekad tez jest to ograniczenie profesjonalistow wylacznie do tych, ktorzy uzywaja sprzetu Canona do reportazu. ale do tego juz chyba przywyklem, ze innych Canon nie dostrzega :(
tylko jak w tym momencie fotograf ptakow mialby byc pro... ?
Auwo - tez sie zgadzam, ze podejscie nie jak na polskie realia, zwlaszcza jesli sie uwzgledni podana przez muflona Szwajcarie...
Sugerujesz ze zdjecia we wszystkich pismach przyrodniczych pochodza z listow od czytelnikow? ;-)Cytat:
Edit: Aha, w sensie sprzetu nie legitymacji... No nie wiem, mimo wszystko wydaje mi sie, ze fotograf robiacy zawodowo zdjecia dla jakiejs gazety tematycznej jednak bedzie mial cos wiecej niz 350D i stare 75-300...
nie. ale ze sa wolni strzelcy, sprzedajacy zdjecia, nie robiacy je na zamowienie. poniekad cala dzialka osob robiacych stocki sie w ta definicje miesci. jesli nie klepia od czasu do czasu fuch dla pism, to na legitymacje prasowa szansy nie maja...Cytat:
chociaz, prawde mowiac, nie wiem czy to ma dla nich jakis znaczenie. tam gdzie taki CPS ma najwieksze znaczenie, tam jest majtanie sprzetem i potrzeba dlugich luf. no a to wlasnie sa reportezy. architekt, studyjny czy inny sobie bez CPS poradzi... chociaz milo ze strony Canona by bylo, gdyby przed takimi tej mozliwosci nie zamykal...
mysle muflon, ze troche w tym momencie przeceniasz fotografow ze szajcarskiej perspektywy i z przeswiadczenia, ze prasowka to tylko szybka akcja. wezmy takie czasopisma florystyczne (strzelam z palca) czy budowlane - tam fotografowany obiekt nie sp...li (bo gdzie?) i mozna go spokojnie cykac malpka Fuji za 1000zl :)Cytat:
ale i tu wracamy do punktu wyjscia - czy takiemu bedzie potrzebne CPS? :)
szczerze mowiac, to wydaje mi sie, ze takie wprowadzenie ostrych ograniczen na sprzet mija sie z celem. tyle, ze pozwala Canonowi odgraniczyc amatorow chcacych dorwac sie do "szkielek" od ludzi, ktorzy tego autentycznie potrzebuja...
No ale Canon najwyraźniej robi to samo z "polskiej perspektywy", którą najwyraźniej uważa za lepsza od szwajcarskiej ;-) Zobacz sobie na http://www.cps.canon-europe.com/membership/apply.do ("Click here to view full list...") - tam jest lista sprzętu. Aktualna, bo od mojej ostatniej wizyty uzupełniona o kilka nowości, które w międzyczasie się pokazały. I ja myślę, że (cytując Ciebie) poniżej takiego poziomu sprzętu to chyba CPS jest najzwyczajniej w świecie niepotrzebny :)Cytat:
A że z wymaganiami w PL chyba trochę przegięli to inna sprawa...
hehe... to 50/1.8 to chyba tak na doczepke, zeby sobie kazdy mogl limit dorobic :)Cytat:
a tak swoja droga, to szkiel EF-S tam sie zupelnie nie spodziewalem. to troche sprzeczne z sygnalami ktore Canon wysyla pod adresem uzytkownikow semi-pro i pro korzystajacych z APS-C... no bo jesli to ma kiedys byc zupelnie wyparte przez FF...
howgh, Old Shatterhand!Cytat: