@absolut - moze to serwis jest do niczego ??
Wersja do druku
@absolut - moze to serwis jest do niczego ??
niestety serwis Canona jest tylko jeden - w WarszawieCytat:
Zamieszczone przez Auwo
albo w aparacie istnieje jakis rodzaj uszkodzenia, który nieszczy migawke. Nie wierzę, że w ciagu roku można załatwić trzy migawki w tym kolejna po 50 ciu zdjęciach. Canon jest zdziercą, ale nie partaczem...
Albo,....masz już takie szczęście :wink: Panowie, w Warszawie nie ma już więcej wadliwych migawek, ruszajcie do wymiany :mrgreen:
Wczoraj "sprawdziłem" licznik w 10D. w 8 miesięcy pstryknąłem tylko/aż 3000 fotek.
Patrząc na to ze strony mojego starego analogowego Zenitha to b. duzo, a patrząc na to z pozycji uzytkownika cyfrówki to siedzę i nic nie robię.
Ale migawka mi działa dobrze - jak na razie. :wink:
Jestem nowym użytkownikiem 300D ... i zacina mi sie już migawka, pojawia mi się err99 po zrobieniu około 2500 zdjęć, narazie wystarczy restart aparatu i działa znowu , lae jak długo :cry: ... chyba teraz wszyscy bdą się cieszyć że nie mają tego złomu :cry: :cry:
Cytat:
Zamieszczone przez christoper
Nie widze zwiazku. Skoro po resecie jest wszystko ok to na pewno nie jest to mechaniczne zacinanie sie migawki.Cytat:
Zamieszczone przez christoper
Jak to zrobiłeś??? słyszałem, że poza serwisem to niemożliwe... :shock:Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
Aszu jest z Wawy, serwis Canona jest w Wawie. Pare zl dla ciekawskiego to zaden wydatek ;) .Cytat:
Zamieszczone przez Cychol
Ja w dwurocznice swojego 10D sprawdze mu licznik albo jak go bede sprzedawal (wtedy wyniki sprawdzenia poprosze na papierze z odpowiednimi pieczatkami serwisu itp 8) ).
Mój też kiedyś wyświetlił „err 99”. Tyle tylko że to nie ja go wtedy obsługiwałem. Pożyczyłem go kiedyś koledze który sprzedał swojego Nikona i czeka na nowego. I na dokładkę wyświetlił mu to kilka razy. Od tamtego czasu zrobiłem mnóstwo zdjęć i jakoś się nie doczekałem by mi pokazał taki komunikat.
Tak sobie myślę że ta „głupia maszyna” chyba wyczuła że trafiła w ręce nikoniarza.
:lol: :lol: :lol:
Mój D30 ma już 3 migawkę. Canon daje gwarancję na 40 tyś fotek (tyle ponoć ma wyżyć). Od 3 lat zrobiłem D30-tką ok 100 tyś fotek. teraz mam 3 migawkę od ok. 9 tyś.Cytat:
Zamieszczone przez fotna
Jak można poznać objawy 'końca' migawki?... Jeśli masz problem z odpalaniem lampy - czyli np. przy ustawieniach które 'gwarantują' użycie zew. lampy 2 razy na ok. 10 prób lampa nie błyśnie (tylko pamietaj, aby przed błyskiem była naładowana!) to moze to oznaczać powolny 'koniec'... Dlaczego tak jest - bo moduł migawki posiada zintegrowany obwód do wyzwalania flesz'a (zarówno wewnętrznego jak i zewnętrznego)... przy zewnętrznym jest wyższej napięcie odpalania - dlatego to jest dopiero miarodajny test.