najlepiej to kupic mocnego laptopa - matryca mniej wazna ;-) a pozniej dokupic sobie sam monitorek ... dowolnego rozmiaru producenta i klasy ;-)
Wersja do druku
najlepiej to kupic mocnego laptopa - matryca mniej wazna ;-) a pozniej dokupic sobie sam monitorek ... dowolnego rozmiaru producenta i klasy ;-)
Z tego, co zrozumiałem, w zakupie laptopa chodzi o podręczność. Laptop z dołączonym CRT nie jest podręczny. To już na jedno w zasadzie wyjdzie, czy się zostanie przy piecu czy kupi laptopa. :)
no jesli ktos potrzebuje obrabiac zdjecia w terenie to tak - wtedy opcja z podlaczanym monitorem odpada... ale naogol obrabia sie fotki w jednym miejscu tam gdzie jest dobre oswietlenie (nie lampa w monitor), nia ma innych zrodel swiatla itp...
wiem to po sobie, laptopa glowie zabieram jak komus chce cos pokazac, albo do pracy, obrobka tylko w domu ;-)
Może ktoś podrzucić jakiegoś linka lub info o notebookach z matrycami IPS lub przynajmniej *VA? Producenci coś nie chwalą się na swoich stronach typami matryc (pewnie dlatego, że większość to TN :)).
Wie ktoś może jaki jest typ matrycy w Macbooku Pro?
Mam budżet ok 6000 zł.
Założenia :
Core 2 Duo
2GB ramu
zewnętrzna grafika (Ati lub Gforce) (pamięć najlepiej by było 256 mb)
dysk ok 100 GB
+
monitor LCD 19 cali (mva/pva, ips s-ips) tylko nie tn
Moje propozycje :
notebook:
http://allegro.pl/item205958490_leno...b_ty0fepb.html
+ dołożony 1gb ramu
monitor:
http://allegro.pl/item210121129_lcd_...at_sklep_.html
i jeszcze jedno pytanko o zgranie monitora z notebookiem czy najlepszym wyjściem jest użycie wejścia dvi czy też można zastosować inne np d-sub. Swoją drogą mało jest laptopów w klasie cenowej (mojej) posiadające dvi.
Czy potrzebna jest jakaś inna rzecz jak stacja dokująca?
Proszę o opinię osób które w ostatnim czasie nabyły w ostatnim czasie zestaw laptop+monitor z jakiego zestawienia są zadowolone.
PS. Myślałem że Eizo są droższe :)
Model Eizo S1911 jest oparty właśnie o wyświetlacz TN! To sprzęt biurowy, do urzedów itp. Sensownym domowym modelem nadającym się do foto jest od Eizo S1921, Nec 1990SXi w górę.
Laptopy posiadające DVI to np Dell Inspiron. Da się takie kupić od około 4,5-5 tys zł. Odradzam łączenie tajwańskich komputerów z monitorem za pomocą łącza analogowego. W przypadku sprzętu firmowego często jest ok, ale na wynalazkach mogą być defekty ekranu. Nieostrość, cienie za literami, drżenie jednolitych powierzchni etc.
Moja propozycja, ktora sam posiadam czesciowo (czekam na laptopa)
Monitor: Samsung 215TW matryca SPVA, 21 cali 1650x1050px, PIVOT - cena w vobisie 1900 zl
Laptop - ASUS A8SC na Santa Rosa, Procesor C2DT700, matryca 14'' @ 1440x900px, GF8400G dx10, DVI, 5xUSB, kamera, Vista Home Premium, waga 2,39 kg
Cena w notebookipl - 4100 zl, + 1gb ramu = 4250
Niemal idealnie zmiescisz sie w 6000 zl. Zaleta tego rozwiazania jest lekki, poreczny laptop. Monitor - rewelacja :)
Proszę o podanie obiektywnych danych przemawiających za ww propozycją, bo ja takich nie widzę. Monitor jest mierny, nie pozwala na sensowne skorygowanie charakterystyki gamma, z wąskimi zakresami regulacji. Typowa, ekonomicznie uzasadniona, implementacja poniekąd dobrego wyświetlacza. Notebook to zaledwie lekko powyżej słabej średniej jakościowej tajwańskich sprzętów. Ogólna ocena 3=.
na pewno potrzebujesz zewnetrznego monitora? ja uzywam macbooka pro (ale koniecznie z matowa matryca) i na kolory nie narzekam, a sprzecik pierwszorzedny
Odgrzeje trochę wątek.
Zmieniam swojego blaszaka i bardzo kusi mnie kupno jakiegoś sensownego laptopa. Interesuje mnie jedno:
Czy jest możliwe aby w laptopie mieć obsługę 2 monitorów:
Na wbudowanym LCD wyświetlam sobie toolboxa z PS a na dołączonym edytowane zdjęcie. Czy to możliwe? Jak wygląda sprawa z kalibracją tego dołączanego monitora. Czy ten dodatek od MS załatwia sprawę (przy założeniu 2-monitorowej obsługi):
http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=en
Czy to tylko możliwe na jakiejś zewnętrznej karcie typu PCI Express?