coz zakladalem ze pierwsza awarie to bede mial po ok 6 -8 miesiacach tak jak wiekszosc moich kolegow co robia 10 lub 20 to ze padl wczesniej to trudno ale bardziej martwi mnie ETTL
jakie Wy stosujecie ustawienia ?
Wersja do druku
coz zakladalem ze pierwsza awarie to bede mial po ok 6 -8 miesiacach tak jak wiekszosc moich kolegow co robia 10 lub 20 to ze padl wczesniej to trudno ale bardziej martwi mnie ETTL
jakie Wy stosujecie ustawienia ?
mariusz, ja tam od zawsze stosuje taki myk ze przewalam foty o przeslone a nawet wiecej od wskazan swiatlomierza w aparacie i wtedy nie mam problemow z szumami w cieniach, ale balans bieli staram sie ustwiac dobrze przed robota, czesto stosuje custom, w d 60 gdy np walilem z lampy w sufit to przsterowywalem lampe z obudowy body tez o jaka dzialke, dwie czy ile tam bylo trzeba, tak na wyczucie, z Ds-m nie uzywam lampy na aparcie, bo specjalizuje sie teraz w innego rodzaju fotografii, ale zdarzylo mi sie w reporterce uzywac przenosnej lampy studyjnej hensla (generator na akumulatory) no tez jak zwykle przewalalem od wskazan swiatlomierza jaka dzialke lub dwie, focisz stalkami czy zumami, bo ja uzywam tylko jasnych stalek, stad i klopotow wieszych nie mam
stala to mam tylko 50 tak to mam 2 zoomy 2.8 generalnie problem tkwi w tym ze jak daje +2 na lampie to wali bardzo nierowno czesto mocno przewala ale wali mniej wiecej co 20 klatke na full jak uzywam Feel to wydaje sie ze przewala nawet jak ustawie wszystko na 0 no i trzeba ciagle tegu feela zapamietywac aby go usunac to musze wylaczac aparat genearalnie ciagle trzeba cos z ta lampa manipulowac do czego przyznaje sie nie jestem przyzwyczajony. Co do balansu to ciezko mi cos ustawic bo monitorek w 5d co prawda jest duzy ale bardzo nieprecyzyjny
a jesli focisz bez lampy i przewalisz ekspozycje o dzialke albo dwie to tez obraz jest przepalony na maksa, czy tez w miejscach przepalen pozostaje obraz na tyle gesty, ze da sie go jeszcze wyciagnac? bo widzisz ta matryca ma na tyle gesty obraz (duze komorki) ze takie zabiegi nie powinny powodowac zupelnie bialych plam, pytam bo moze to wina wadliwej matrycy, albo moze software aparatu, byles z tym w servisie, zeby go przetestowac?
bez lampy jesli wszystko ustawiam na 0 to przewaznie jest lekkie niedoswietlenie generalnei zawsze robie tylko na rawach wiec tak naprawde zawsze wszystko koryguje tyle ze jak mam swiatlo zastane i zawsze robie na M to latwo mi seryjnei w C1 szybko ustawic korekcje i wywolac z a lampa jest zgryz bo jest bardzo przypadkowo
bartosz,
uff, migawke da sie przezyc finansowo :-)
mariusz,
to w takim razie albo cos sobie w lampie napaprales, albo z ta lampa jest cos nie halo, to moze wez inny egzemplarz i sprobuj z innym, a najlepiej to wez ex 550 jest prostszy i dedykowany do cyfr, tam trudno napaprac :-)
to znaczy chcialem napisac, ze 550 tez jest dedykowany do cyfr
moj kumpel porzyczyl mi swoja 580EX i swoje 24-70 L i bylo to samo slyszalem gdzi es opinie ze podobno lampy seri 400 sa dokladniejsze
głupie pytanie, ale nie masz czasem w CF ustawionego pomiaru na uśredniony :roll:
nie juz sprawdzalem