Da się to naprawić? Czy otworzyć szeroko okno i rzut na odległość.
Wersja do druku
Da się to naprawić? Czy otworzyć szeroko okno i rzut na odległość.
Da się. Zależnie od konstrukcji obiektywu i umieszczenia przesłony może to być łatwiejsze lub trudniejsze. Tasiemkę idzie zreperować lub zastąpić fragmentem kabla do hdd, wyłącznik krańcowy to sprężynujący drucik, prosta sprawa. A sam silnik to już raczej do wymiany, jeśli to jego wina.
Ale jesli nie masz doświadczenia ani narzędzi do majsterkowania prezyzyjnego - lepiej do serwisu, zapytać choć o koszt. No, chyba że obiektyw przedstawia wartość taką, którą możesz poświęcić "a nuż się uda" i ew. zobaczyć co obiektyw ma w środku.
hej! przeczytalam twoja podpowiedz apropo erroru 99, ja mam niestety to samo, canon 300D, zacina sie coraz czesciej i na dluzej z sigma 28-70 (przy czym slychac charakterystyczny zgrzyt przy wkrecaniu), dziala natomiast bez problemow z canonem 18-55 i sigma 70-300. Mam wiec watpliwosci co do wadliwosci silnika krokowego przeslony? a co ty o tym myslisz?
dzieki za wszelkie sugestie
Jeśli słychać zgrzyt, to na 99% coś z przesłoną. Bez rozkręcania lub serwisu się nie obejdzie.
Właśnie wczoraj pierwszy raz wyskoczył mi error 99 w 20D / body mam już od ponad roku / ostatnio do body dokupiłem gripa i canona 24-105 L i tu moje pytanie czy komunikat o błędzie może być spowodowany przez grip, czy jest to na 100% wina szkła ?
Dodam że przez rok użytkowania body z canonem 100-400 czy tamronem 28-75 nigdy taki błąd mi nie wyskoczył.
Może warto osobno załączyć gripa i osobno szkło, wtedy zobaczysz co powoduje error99.Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
Ja przedwczoraj podpinałem do 350D Sigmę 100-300/4.5-6.7 DL i obawiałem się o ten własnie error ale takowy sie nie pojawił.
Jedynie co, to miałem problem z wyostrzaniem na górny punkt w pozycji poziomej.
Dobra tylko że taki error wyskoczył mi nie po paru minutach tylko po kilku godzinach focenia, a dzisiaj jeszcze musze dać znać TIP-owi czy z moim 24-105 L jest wszystko ok. czy nie .Cytat:
Może warto osobno załączyć gripa i osobno szkło, wtedy zobaczysz co powoduje error99.
Koniecznie. Faktycznie dziwne, napisz jak się sytuacja wyjaśni.Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
Mi 3 dni temu 20D zaliczyła Error99 z 17-40 L ,robiłem fotki nagle apart przestał reagowac na spust, na wyswietlaczu zamarła ostatnia klatka i pupa....wyciagniecie bateri rozwiazało problem.
Miałem dokładnie to samo.Cytat:
Mi 3 dni temu 20D zaliczyła Error99 z 17-40 L ,robiłem fotki nagle apart przestał reagowac na spust, na wyswietlaczu zamarła ostatnia klatka i pupa....wyciagniecie bateri rozwiazało problem.
Może profilaktycznie poprosić mojego TIP-a o wymianę szkła, tylko co będzie jak to wina gripa ?
Cholera, sam nie wiem co robić.