Czyli wychodzi na to, że zakładać UV, ale tylko w extremalnych warunkach. I tu moje pytanie czy w takim razie jest sens kupować np.czarną hoyę, czy kupić coś ze średniej półki.
Wersja do druku
Czyli wychodzi na to, że zakładać UV, ale tylko w extremalnych warunkach. I tu moje pytanie czy w takim razie jest sens kupować np.czarną hoyę, czy kupić coś ze średniej półki.
IMHO jeśli ekstremalne warunki to i szkoda drogiego filtra :)
to byla Hoya SHMC w duecie z sigma 70-300 apo dg.. w Tamronie mam Marumi WPC - IMO lepszy od tego co daje Hoya no i lepiej sie czysci 8-)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
jesli juz kupowac, to cos lepszego.. takie jest moje zdanie bo to w kocny zawsze jakies dodatkowe szklo przed obiektywem..Cytat:
Zamieszczone przez Fabik
tomaj_2 - moze to kwestia pomniejszania ich w PS'ie.. sprawdze to jeszcze bo tak "na szybko" je wrzucilem..moze zapomnialem o Unsharp Mask w tym z filtrem :oops: .. zaraz to sprawdze!!
Może wrzucisz oba bez żadnej obróbki?
Kubak, a po co te wyostrzenie?Cytat:
Zamieszczone przez Kubak82
no wlasnie zostaly mi juz obrobione pliki :cry:Cytat:
ale byly tylko zmniejszane i wyostrzane bez zadnej korekty w poziomach itp..
myslalem o plikach prosto z aparatu ale imageshack nie przyjmuje plikow wiekszych niz 1,5mb :roll:
edit: z gopr przywioze cos niepoPSutego i z wyzszych terenow.. efekt powinien byc lepszy.. jak pisalem - to tylko takia pogladowka pstryknieta z okna.. IMO taki filtr sprawdza sie tez nad duzyymi zbiornikami wodnymi, nad morzem.. w kazdym razie sample z gor macie jak w banku :mrgreen:
bo foty znacznie zmniejszylem i obraz stracil na ostrosci..Cytat:
Zamieszczone przez Drozdi
Puść je w oryginale, bo nie dojdziemy ładu :)
tych juz nie mam ale moge zrobic kolejne ;-)Cytat:
tylko daj znac gdzie je zamiescic, bo imageshack odpada ze wzgledu na ograniczenia :-?
moge wyslac na maila ale inni pewnie tez by chcieli zobaczyc co i jak..
tymczasem ide sie rozlozyc ze statywem ;-)
Nie mam pomysłu gdzie... Dla mnie proszę na maila (w stopce jest mój e-mail) :)
Albo zrób wycinek z kadru oryginalnego, na podstawie którego można będzie stwierdzić rozdzielczość i kontrast.