http://www.robgalbraith.com/bins/mul...id=7-7897-8492Cytat:
Zamieszczone przez jatzzek
Nie ta strona ale sobie znajdziesz:-).
Wersja do druku
http://www.robgalbraith.com/bins/mul...id=7-7897-8492Cytat:
Nie ta strona ale sobie znajdziesz:-).
No to faktycznie trzeba mieć bardzo specyficzne wymagania żeby kupić 70-200/4 IS zamiast 70-200/2.8 bez IS. Na krótkim końcu bez IS można przecież przeżyć bo czasy nie są długie, a na długim końcu GO jest już na tyle duża w puszkach z cropem że f/2.8 to czasem też za dużo i chciałoby się jaśniej.Cytat:
Ale to wszystko zabawne. Jeszcze kilka miesięcy temu (gdy byłem na kupnie 70-200/f2,8) bardzo dużo ludzi (na tym forum również) strasznie zachwalało to szkło z f4 (że prawie tak dobre jak f2,8 - jeżeli nie lepsze - miałem f4 i f2,8 mam f2,8IS poniekąd podzielam te opinie) i STRASZNIE ubolewało nad faktem, że nie ma wersji z IS. A teraz? Zabawne.
Trzymam Cię za słowo. Szkoda, że wcześniej nie zaproponowałeś mi tego bo z dużą chęcią sprzedał bym Ci ze 3 sztuki tego szkła w stanie idealnym za jakieś $1500 każda :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez caravaggio
Spoko, cały mój post miał ci uświadomić, że nie za bardzo wypada nazywać ludzi kretynami bo akurat im się podoba/potrzebują innego szkła niż Ty. Poza tym zapytaj ludzi dlaczego sprzedają 70-200/2.8 z lub bez IS i kupują stałki. No to tyle nt. tej doskonałej optyki.Cytat:
Zamieszczone przez caravaggio
Moim zdaniem Canon szkłem 70-200/4 LIS chce dać każdemu według potrzeb, bo 70-200 to bardzo, bardzo ładny zakres. Poza tym spodziewam się mniej postów w stylu: próbuje już piąty egz. 70-200/4 i mam BF. Poprawią w nowym ten cholerny czujnik i szkiełko będzie idealnie ostrzyło z nowymi układami AF. (post-D30).
Szkło będzie się sprzedawać jak ciepłe bułeczki.
Nie patrzmy na cenę z perspektywy naszych zarobków, tak naprawdę liczą się tylko USA i Japonia.
Wszystko rozbija się o kasę :-)Cytat:
Zamieszczone przez twi
Jakby 70-200/4 IS wyszedł w cenie tego bez stabilizacji, a z kolei cena 70-200/4 non_IS spadła o 30-40% to by było wszechogólne zadowolenie :-)
A tak jest co jest...
No tak to jest opinia użytkowników "na pstrym koniu jeździ".Cytat:
Zamieszczone przez twi
no jeszcze nie wiemy co się stanie z cenami. Będzie pewnie podobnie jak z 24-70/f2,8 i 24-105/f4IS - i co? nikt nie kupił 24-105 (pomijając nawet dodatkowe milimetry)?
Ale to ze nas nie stac na 50/1.2L, zas 70-200/4IS wydaje sie byc dziwnie drogi.. to tylko wina panstwa w ktorym mieszkamy i naszych dochodow. W normalnym swiecie ceny nie sa tak kolosalne w porownaniu do dochodow i te nowe obiektywy na 100% znajda odbiorcow... i jestem pewien ze beda ich tysiace.
znalazłem coś ciekawego w opisie 70-200/f4IS:
Plus, the image stabilization is rated at four stops of correction; 3 stops in the first 0.5 seconds of IS engagement, then another stop after an additional 2.5 seconds.
coś jednak poprawili w stosunku do IS z f2,8
A co mnie jakis "stan idealny" obchodzi? Fakturka kolego, fakturka... i oczywiscie gwarancja z Canon Polska w komplecie :lol:Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy