Wątek stary straszliwie ale odświeżam. Rzuciłem okiem na to, co się dzieje z tym programem. Przez ten rok z kawałkiem spory postęp nastąpił. :) Sprawdźcie sami http://www.rawtherapee.com/
Wersja do druku
Wątek stary straszliwie ale odświeżam. Rzuciłem okiem na to, co się dzieje z tym programem. Przez ten rok z kawałkiem spory postęp nastąpił. :) Sprawdźcie sami http://www.rawtherapee.com/
Niby wszystko ma... Ale nie chce mi się uczyć... UFRaw też się nieźle rozwinął i mi starcza... (fakt, że nie ma przeglądarki wbudowanej, ale tak nawet wolę).
Właśnie uruchomiłem RawTherapee, obrobiłem kilka fotek i hm... póki co zostaję przy nim :) wygodny, szybki, dużo "ficzerów". Wcześniej próbowałem jedynie RAWstudio, ale jakoś mi nie podpasowało.
Hmm, no chyba rzeczywiście powoli zaczyna się to do czegoś nadawać :), przynajmniej jeśli chodzi o efekty obróbki. Workflow jeszcze ciągle nie ten... wrzucenia w niego i szybkiej obróbki kilkuset fotek ciągle sobie nie wyobrażam. Ale obserwuję, obserwuję... ;-)
Pojawiła się wersja 2.3 - dodano m.in. język polski :)
Changelog:
* Image resizing tool
* Vignetting correction tool
* Local contrast enhancement tool
* Auto Crop and Fill option in the rotation tool
* Multi-language support (already included in package: English, German, Hungarian, Latvian, Spanish, Italian, Dutch, Swedish, Russian, Polish, Czech, Slovak)
* Channel mixer
* Deconvolution based sharpening
* VNG-4 interpolation of dcraw to reduce maze on Olympus raw images
* Selectable guide lines when cropping
* Enhanced auto and spot white balance
* Support for new cameras (DCRaw 8.82/1.398)
* Windows Vista support
na pierwszy OKA mego to wypasik, jak ACR w sumie, opcji może nawet więcej, co do jakości jpg/tiff po konwersji nie wypowiadam sie na razie.
RT różnych "features" miał dużo już w poprzednich wersjach. Problem w tym, że jakość generowanych przez niego zdjęć była jakaś nie taka - głównie brzydkie przejścia tonalne, oprócz tego szumy większe niż w innych i ogólnie obraz jakiś taki chropowaty. No i prędkość działania taka sobie.
Oczywiście z bardzo dużym prawdopodobieństwem wina po mojej stronie.
Trwają prace nad wersją 2.4...
Pierwsza wersja rozwojowa 2.4 zawiera takie zmiany:
* Full EXIF support: The long-waited feature is here, RawTherapee is able to import EXIF data from RAWs and export to the output image formats, including TIFF. RT supports Makernotes, and standards compliance is improved.
* EXIF Browser: Browse, edit, delete the original EXIF tags. The possibility to record additional tags (like author, copyright and comment) is also available.
* IPTC tag support
* More input ICC profile options
* A new highlight recovery method ("CIELab Blending"), that promises better recovery of color information
* Histogram now corresponds to cropped area
* Runtime theme switching: The look ("skin") of RT can be changed, and you don't even need to restart the program. RT will be packed with new themes, too.
* Lots of other minor (and not-so-minor) tweaks: bugfixes, eye-candy, some new GUI icons, performance improvements, etc...
Druga wersja rozwojowa jest w trakcie tworzenia (nie ma jej do pobrania). Oto zmiany jakie już dokonano:
* Caching of thumbnails: The file browser is faster than ever, gives an excellent user experience.
* Ranking in file browser: 1 star... 2 star... up to 5, happy time. Rank your files and browse them by these ranks.
* Filter by EXIF: Search and filter your images by their EXIF data. Various fields can be set to narrow the list of hits.
* Move to trash / delete permanently / rename functionality in file browser: Basic file operations are requested a lot, so here they come!
* File monitoring: RawTherapee watches you... if files are deleted/renamed in the file system, RT synchronises them with its database.
* Separating the core and the GUI: Sometimes it happens that big changes can't even be noticed. This one won't show you itself, but will influence the future a lot.
* Fixes: Several bugfixes (for example: spot WB, 16 bit TIFF output, etc...)
Mi wyskakuje błąd z aplikacją it.exe.
no wlasnie tez zainstalowlaem i przy probie odczytu jakiejs fotki program sie zawiesza - blad it.exe
czy ktos wiec co jest grane ?