a po czym to januszu stwierdziles??Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
blysk geniuszu??
telekineza??
Wersja do druku
a po czym to januszu stwierdziles??Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
blysk geniuszu??
telekineza??
Ale tu nie ma co porównywać - na tym zdjęciu obiekty oświetlone są przez ładne, zachodzące słońce - ze wszystkimi tego konsekwencjami (nie tylko odnośnie naświetlania, ale również np. dla WB). Wszystko samo gra, zaryzykowałbym stwierdzenie, że nawet i bez filtrów się może obejść. A to co Ty chcesz zrobić to totalny hardcore, gdzie niebo jest niebieskie "słonecznie" a na ziemi są egipskie ciemności które, nawet jeśli je "rozświetlisz" dłuższym czasem, to mogą i tak mieć lekko inny odcień.. no po prostu masakra :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez michaelj
michaelj studiuj fotografie!!!Cytat:
co na niej widzisz??
zachodzące słońce
oświetlenie boczne lekko z tyłu
nie ma miejsc z glebokimi cieniami
rozpietosc tonalna tego zdjecia nie jest ogromna
mozna oczywiscie dac polar
ja bym expozycje ustawial na mur po lewej od wejcia do bramy
i stale obserwowalbym histogram gotowych zdjec
A o której robiłeś to swoje zdjęcie ? ;) Bo te, które podałeś jako przykłady to późnym popołudniem lub wczesnym rankiem (stawiam na to pierwsze). Rozpiętość w tych porach jest dużo mniejsza niż w ciągu dnia. Poza tym popatrz - oba plany są oświetlone a ty miałeś ten statek i las w ostrym cieniu (chyba że mi się już pomyliły wątki) ... No i oczywiście polar czy filtr szary.Cytat:
drugie zdjecieCytat:
chmury: działają jak dyfuzor zmniejszajac rozpitosc tonalna
oswietlenie boczne lekko tylne
i to wystarczy
nie jak napisal muflon "hardcore"
mysl co chcesz osiagnac i klikaj
A fakt, pomyliło mi się z innym wątkiem, z łódką w cieniu drzew ;-)
Cóż. Więc tak jak mówiełem muszę ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć :)
cyfra to najlepsza szkola nie musisz wywolywac filmu
koszty- nie ma
wiec cwicz i mysl
Tak - zdjęcia późnym popołudniem z polarkiem :)Cytat:
Zamieszczone przez Quadrifoglio
Przedmiotów na odległość przesuwać nie umiem (telekineza). Bardzo żałuję czasem bardzo by się przydało. Geniuszem zdecydowanie nie jestem. Ale rady, których udzielasz niezbyt mi się podobają bo lekko rozmijają się z prawdą. Sposób prowadzenia dyskusji zresztą też. Dla mnie EOT bo w Pralni nie rozmawiam.Cytat:
Zamieszczone przez shaqi
Janusz