Odp: Synchronizacja na 2 kurtyne
odświeżę temat szybkim pytankiem:
Czy lampa canon 430ex pierwsza wersja posiada opcję błysku na drugą kurtynę?
W zestawie z canonem 60d (w menu aparatu mam taką opcję)
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Czy lampa canon 430ex pierwsza wersja posiada opcję błysku na drugą kurtynę?
W zestawie z canonem 60d (w menu aparatu mam taką opcję)
Wydaje mi się, że możesz to sprawdzić; ustaw w menu aparatu ww. opcję, czas migawki np. na 3 sek i zrób zdjęcie. Zauważysz czy lampa błysnęła przy zamknięciu migawki (czy tylko przy otwarciu).
Nie wiem jak to powinno wyglądać ze strony technicznej, u mnie w opcji na 2 kurtynę (580exII z xxd) są dwa błyski, jeden przy otwarciu migawki, drugi przy jej zamknięciu, jeżeli ustawię błysk na 1 kurtynę, to błysk jest tylko przy otwarciu migawki...
Pozdro ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
RadOs41
Wydaje mi się, że możesz to sprawdzić; ustaw w menu aparatu ww. opcję, czas migawki np. na 3 sek i zrób zdjęcie. Zauważysz czy lampa błysnęła przy zamknięciu migawki (czy tylko przy otwarciu).
Nie wiem jak to powinno wyglądać ze strony technicznej, u mnie w opcji na 2 kurtynę (580exII z xxd) są dwa błyski, jeden przy otwarciu migawki, drugi przy jej zamknięciu, jeżeli ustawię błysk na 1 kurtynę, to błysk jest tylko przy otwarciu migawki...
Pozdro ;)
Stary, sorry ale nawet nie wiesz o czym piszesz. Strzelasz w ttl'u a tam zawsze sa dwa blyski. Pierwszy pomiarowy i ten wlasciwy.
W manualu flash strzela tak jak jest ustawiony na 1 lub 2 kurtyne.