Nie masz połówki wyciętej w kształcie 4 wież statkowych? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Wersja do druku
Nie masz połówki wyciętej w kształcie 4 wież statkowych? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Akurat w przypadku zdjęcia białego pokładu wydaje się to dość proste do zrealizowania - był ładnie oświetlony, więc pomiar na pokład pozwolił na takie przyciemnienie nieba. Gorzej by było, gdyby pokład był nie biały a czarny - podejrzewam, że nie było by wiele widać :) Aczkolwiek zdjęcie bardzo fajne, dałbym sobie głowę uciąć że z polarem :) Ale może tam takie niebo... ;)
P.S. Jak Wy się łapiecie w tych rurach, rurkach, rureczkach... ;)
Z tym białym pokładem to racja. Gdyby zamiast niego była ściana lasu albo północna elewacja jakiejś architekturki to nie byłoby już tak różowo ;-) Ustawiając odpowiednio światło (niedoświetlenie w stosunku do wskazania światłomierza) też można uzyskać niezły efekt, byle nie pod słońce.
Co się zaś tyczy RAW-ów i jpeg-ów to w pełnym słońcu można spokojnie pstrykać 300D jpg-i. Jeśli chciałbyś zrobić zachodzik, albo np port w nocy to jest już gorzej, bo jpg wyjdzie strasznie zasmiecony.
1. nie mam polara i nie kupie bo kasy brak. nawet na polar sredniej klasy.Cytat:
Zamieszczone przez mirhon
2. chce tylko zeby mi ktos powiedzial jak to wywolac tylko do tego konkretnego przykladu. potem sie bede edukowal co do innych ciekawych rzeczy zwiazanych z RAWami.
3. Nie mam databanku. nawet laptopa nie bede mial. mam tylko 1GB karte i mozliwe ze bedzie tam wypalarka.
Wiec prosze niech ktos mi pomoze z tym!!
W wątku chodzi o nieprzepalenie nieba. Przykład ze statkiem pokazuje, że mierząc na niebo, można czasem przepalić coś innego (tutaj o mało co) (-:
To jest kontrprzykład.
Otwierasz RAW w Photoshopie. Otwiera Ci się Adobe Camera RAW, jest to plugin z poziomu którego nie masz dostępu do menu photoshopa. Korygujesz RAW wedle uznania w tym konkretnym przypadku 1 raz robisz to co by dobre cienie były, klikasz open i zostawiasz w szopie. Otwierasz 2 raz tego samego RAW'a i tym razem ustawiasz tak (głównie ekspozycje) aby nie wypalić jasnych świateł. Jak ruszasz suwakiem to trzymaj wciśnięty alt (lub ctr - nie pamiętam z głowy :-) ) to wtedy zobaczysz co przepalasz, musisz tak regulować ekspozycję aby mieć czarno (prawie) na całym zdjęciu. Po takiej regulacji często trzeba pobawić się jeszcze brightness/contrast. Na końcu znowu przycisk open i masz 2 różnie wywołane RAW'y. Dalej radź sobie sam...Cytat:
Zamieszczone przez Goomis
i koniecznie zainwestuj w dobrą książkę (link Ci podałem)....i polara :-)
Poznać "szczura lądowego" :-) Na statku nie ma wież, są MASZTY :-)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
To "coś" na czym stoi ten facet w pomarańczowym to "mastriser" - tak sie to nazywa po polsku :-)
Janusz
Edit: Połówka raczej (gdyby była) powinna iść do linii widnokręgu i maszty by nie przeszkadzały.
Sensem pokazania przykładu było udowodnienie, że wcale nie musi być polara, połówki i innych "cudów" żeby zrobić w miarę poprawne zdjęcie, że jest to "sytuacjo-zależne". Bardzo podobny "układ" ze światłami jest zimą, kiedy śnieg jest "jaśniejszy" od nieba. Pomiar był robiony na biały pokład i korekta tak jak na śnieg o 2 EV, RAW nie jest przepalony w żadnym z kanałów - korekta przy wołaniu z RAW była na -0.1 EV czyli praktycznie zdjęcie naświetlone "w punkt". Na zdjęciu jest duży skrót perspektywiczny do tego w pomarańczowym jest około 150 m a do masztu na dziobie ok 300 m.Cytat:
Zamieszczone przez minek
Janusz
PS. I tak dziwię się, że nikt nie skrytykował kadru, który jest najmniej udany :-) Ten w pomarańczowym powinien być w mocnym punkcie. Po wykadrowaniu wygląda lepiej :-)
- Sciągnij sobie z sieci darmowego RawShootera Essentials. Darmowy, prosty w obsłudze i jest dołączona dość kompletna instrukcja jak tego używać.Cytat:
Zamieszczone przez Goomis
- Mam akurat odwrotne zdanie do mirhona - rób w RAW-ach ile możesz. Nigdy nie wiesz czy zdjęcie, które akurat robisz to nie jest właśnie TO jedno, jedyne naj... z JPEGa wiele nie wyciągniesz a straty "na dzień dobry" sa kolosalne. Obrobione RawShooterem, nawet na ustawieniach standardowych, i tak będzie lepsze od JPEG'a.
- z 1GB bez możliwości zrzucenia zdjęć na cokolwiek wiele nie wywalczysz. W sytuacji krytycznej wyrzucaj bez litości zdjęcia, które wydają Ci się nieudane i rób następne.
Janusz
dziękuje mirhon za druga odpowiedz o to mi wlasnie chodzilo(jakos znajde te suwaki :P)
co do polara to i tak go kupie tylko ze teraz nie mam za co takze nad morzem niestety miec go niebede. Co do kasowania fotek to wiem o tym. RAW bede robil tylko widoczki zeby miec wszystko ladnie doswietlone. No jeszcze kolezanka chce jakas sesje na plazy... chyba zrobie poprostu osobne foto tla i ja w PS wkleje w to doswietlone. Albo sie przejde popoludniu kiedy nie bedzie ostrego slonca. No chyba ze bedzie ubrana bialo :D
Dzieki wam za pomoc.
Ja stosuje Cokin'a i jestem bardzo zadowolony nie tylko z jakosci filtra :D
czy w PS jest jakis substytut polara???? jakos nie moge do tego dotrzec, a moze to trzeba uzyc jakiegos triku :)