Nieprawda, niektorzy na forum piszą, że robią zdjęcie okiem. Prawym bądź lewym. :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Nieprawda, niektorzy na forum piszą, że robią zdjęcie okiem. Prawym bądź lewym. :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Spróbuję podać Ci przykład sytuacji w której nakręcana połówka nadaje sie kant d**y potłuc.Cytat:
Zamieszczone przez p_lar
Powiedzmy że robisz zdjęcie tak że 2/3 to niebo a 1,3 to ziemia. przejście między szarym a przezroczystym znajduje się w połowie obiektywu czyli blisko połowy tego co jest w Twoim kadrze niebem. dosyć dziwnie może wyglądać takie przyciemnienie.. Cokin natomiast jest ruchomy i w takiej sytuacji wsówasz go niżej tak że przejście miedzy dwoma strefami na filtrze przypada na linni horyzontu. Nie ma wtedy dziwnego zaciemnienia na niebie...
Przykład jest oczywiście przerysowany...
Holder + pierścień + z 2 filtry zajmuje tyle miejsca co 3płyty CD w tradycyjnych opakowaniach. Myśle że nie ma co lamentować na zwrotnikowy klimat. Przy odrobinie checi można i w piekle fote zrobić z zestawem Cokina oczywiście :D
No ale jeśli wolisz kupić namiastkę, przekonać się że źle zrobiłeś i kupić Cokina to już Twoja sprawa. Ja bym jendak posłuchał Janusza Body i zdał sie na jego doświadczenie...
Dobra moge cos powiedzieć z 2 godzinnego doświadczenia ;) z filtrem szarym połowkowym nakręcanym. Rzeczywiście niewątpliwie cokinem mozna zrobić to dużo bardziej dokładnie, ale przejście pomiędzy szarościa a przezroczystością jest na tyle łagodne, że IMO jest OK. Nie idealnie ale OK. Jak mi przestanie wystarczać to OK to pewnie pomyslę nad cokinem, a za te 69 zł jakie dałem za ta połówkę mam to o co chodzi czyli nieprzejarane niebo.
Oto efekt (przypominam, że ja nie potrafię z tego jescze korzystać)
Oczywiście że Cokina :-D Oj, chopaki chyba jakieś tantiemy dostajecie, że aż tak zachwalacie. A tak na serio: w zeszłym roku zrobiłem ze 3000 zdjęć bez filtra w Indiach i było OK. To o czym piszesz Routlaw, doskonale jest mi znane. Wiadomo że przy takim filtrze jestem uwiązany do pewnego rodzaju podziału w kadrze i już. Ale z drugiej strony są ludzie, którzy potrafią robić zdjęcia z połówkami na gwincie i być może mnie na wyjeździe to wystarczy. Będę wolał zrobić czasem zdjęcie bez filtra niż spieprzyć jakimś sztucznym cieniowaniem.Cytat:
Zamieszczone przez Routlaw
Jak mówię, wezmę od kumpla Cokina bo mam okazję z jakimś tam niewielkim kompletem filtrów, muszę tylko dokupić pierścień. Zestaw dostałem już dziś.
Janusz, szanuję Twoje zdanie ale dla mnie klimat taki jak mamy dziś tutaj, jest zabójczy i naprawdę ograniczam się do absolutnego minimum. Nie jadę tam żeby napier*** reportaże i dorównać kolesiom z National Geographic. Jadę dla zwiedzania, przygody, poznania a aparat jest tylko od czasu do czasu dodatkiem. Być może źle pojęliście moje intencje. Dlatego dałem anons, żeby spróbować itd itp. Mam plecak 60l i nie chce mi się pakowac w niego 3/4 gadżetów fotograficznych, Trzeba mieć jeszcze miejsce na wodę i piwo :)
Czy będę bardzo złośliwy jak zapytam co na tej fotce jest przyciemnione? Bo... dla mnie las.... i zupełnie nie żartuję. Ta klatka jest mocno niedoświetlona. Niby niebo wyszło OK ale dół jest do wyrzucenia. Niedoświetlenie w cyfrze jest paskudne z powodu dynamiki matrycy. Nic się z niedoświetleniem rozsądnego zrobić nie da.Cytat:
Zamieszczone przez kami74
Nie da się zrobić dobrze fotki jeśli pomiar światła jest wykonywany przez obiektyw z założonym filtrem połówkowym. Chyba, ze warunki naświetlania zostaną ustalone światłomierzem zewnętrznym. Pomiar przez obiektyw z filtrem jest zafałszowany podwójnie. Po pierwsze nie ma mowy o "przyciemnianiu" bo aparat dobiera światło do całej klatki (w trybie matrycowym) i tak naprawde przyciemniony zostaje las - niestety dużo za bardzo. Po drugie pomiar światła odbywa się na pełnej dziurze a działanie filtru połówkowego jest mocno zależne od przysłony.
Janusz.
PS. Ja naprawde w tropikach spędziłem pół życia - idzie przeżyć i wcale nie jest tak źle.
EDIT: To , że się nie da zrobić nie jest do końca prawdą ale... wymaga dłuższych wyjaśnień jak...
Nie Janusz nie jesteś złośliwy. Zgadzam się, że las jest za ciemny. Dorwałem filtr to chciałem pstryknąć przyciemnione niebo nie bardzo patrząc na resztę i tyle. ATwoje komentarze lubię bo mozna sie z nich wiele nauczyć. Aha mierzyłem światło partialem
No właśnie. Czyli co zmierzyłeś? Niebo. Aparat poprawnie dobrał parametry dla nieba a las wyszedł czarny. To dokładnie odwrotny efekt do tego do czego ZWYKLE używamy filtru połówkowego. :-)Cytat:
Zamieszczone przez kami74
Gdybyś światło zmierzył matrycowym, gdybyś wiedział jaką "silny" jest Twój filtr - tj. o ile f-stopów osłabia światło to jeszcze szło by to wyrównać ustawiając korektę na np. +1.5EV w aparacie. A tak... szkoda gadać... ;-)
Mroczek i "Książka o fotografowaniu" - naprawde warto dla samych filtrów połówkowych :-)
Janusz
Jutro wypróbuje ta połówkę zgodnie ze sztuką używania filtra. Jeszcze raz dzięki