Odp: Sigma Art 17-40 mm f/1.8 DC (APS-C)
Tak czy inaczej, jeśli posiada się apsc to ten obiektyw wg mnie jest obowiązkowy jako podstawowy zoom portretowo reportażowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
To bardzo dziękuję. A kończąc z mojej strony wątek szkieł Sigmy pod APS-C, IMHO udanych i wartych uwagi, to sprzedałem S18-50, a że zapomniałem od niej odkręcić R10, to poszło w komplecie :mrgreen:
Ponieważ lubię katować kręgosłup i chodzić z dwoma korpusami, to... Ale to temat na inny wątek. Po urlopie może coś napiszę, jak sobie przestrzelam nowy zestaw w warunkach bardziej bojowych.
Jeśli ja Cię nie uchroniłem od kupna R7, to może chociaż Bozia w zastępstwie to zrobiła? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Jeśli ja Cię nie uchroniłem od kupna R7, to może chociaż Bozia w zastępstwie to zrobiła? ;)
A nieeee... Tu czekam na R7 mkIII ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
A nieeee... Tu czekam na R7 mkIII ;)
Obawiam się, że ten model jest tak spartolony, że już niczego poprawić się nie da, i dlatego jeszcze nie ma Mark II.
Ostatnio byłem z WinSho u jednego kumpla, aby obmacać jego OM-1 Mark II. Olympus zrobił świetne zdjęcia owada na lilii, a R7 nie chciał poprawnie ustawić ostrości ni hooya, i mam na to świadków :evil:
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Obawiam się, że ten model jest tak spartolony, że już niczego poprawić się nie da, i dlatego jeszcze nie ma Mark II.
Ostatnio byłem z WinSho u jednego kumpla, aby obmacać jego OM-1 Mark II. Olympus zrobił świetne zdjęcia owada na lilii, a R7 nie chciał poprawnie ustawić ostrości ni hooya, i mam na to świadków :evil:
A potwierdzam, potwierdzam. Powiem Wam, że OM1.2 to bardzo ale to bardzo fajny aparat to fotografowania. Tak ja wiem zaraz wszyscy napiszą jak tym czymś zdjęcia robić przecież to ma tyle i tyle mniejszą matrycę od pełnej klatki. Ja na to da się ale nie o tym wątek. Miało być o Sigmie zatem obiektyw bardzo fajny ale dość krótki zasięg i jak dla mnie wolałbym Fuji 16-55. Dziękuję dobranoc.
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Miało być o Sigmie zatem obiektyw bardzo fajny ale dość krótki zasięg i jak dla mnie wolałbym Fuji 16-55. Dziękuję dobranoc.
Skoro miało być o Sigmie 17-40, to mnie ani jej zakres nie urzeka, ani perspektywa eksperymentowania z tym obiektywem na R7.
Natomiast R7 generuje ca 3% większy obrazek niż OM-1 (przy takiej samej ogniskowej obiektywu i odległości), bo ma ciut gęstszą matrycę, więc wydziwianie nad wielkością jego matrycy w konfrontacji z R7 nie ma sensu.
Jakbym focil makro to tez bym szedl w mala matryce ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Jakbym focil makro to tez bym szedl w mala matryce ;)
Ty już masz małą matrycę :mrgreen:
Jakby to powiedział- parafrazując- Jan Tadeusz Stanisławski, "Żółtko to też białko, mimo, że żółtko" :mrgreen:
Matryca w R5 to niecałe 18 Mp APS-C z przyległościami ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Przecież on ma gdzieś Twoje zdanie
A wręcz przeciwnie, bardzo cenię sobie feedback. Specjalnie poruszyłem temat full frame w odcinku ze filmowo jest ok, fotograficznie wiadomo że to inna kwestia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Dzięki uprzejmości Sigma Polska mialem możliwość testować to szkło jeszcze zanim fizycznie pojawiło się w sklepach. Testowałem zarówno na aparacie APS-C jakim jest Canon R50 ale także podpinając ja pod pełna klatkę - do Canona R6 mark II.
https://www.youtube.com/watch?v=bac-Yh7B2UM
Tak jak napisałem Ci w komentarzu pod linkiem.. Lipa z tymi namalowanymi napisami na obudowie obiektywu. Psuje wrażenie produktu premium moim zdaniem.