Odp: Ef 24-70 2.8Lmk2 czy 70-200 2.8L+ inny jaki?
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomky
Pytanie jak w temacie co lepiej kupić
Budżet ok 4000
W tej cenie mogę kupić Ef 24-70 2.8Lmk2 lub 70-200 2.8L + inny obiektyw(jaki najlepiej-24-105 4L?). Co będzie lepszym wyborem, zależy mi na fajnych portretach, trochę przyrody i to priorytet.
Na pewno EF24-70 2,8L II jest świetnym wyborem, byłem im zachwycony(jak na zuma) w portrecie na 70mm, wprawdzie nie robi budyniu jak jasne stałki ale ma bardzo fajny bokech i fajne kolorki. Kupiłem jego wersję pod RF ale miałem świadomość co stracę a co zyskam bo porównywałem je na żywo. Oczywiście mam sporo ELek jednak ten zuum często jest jedynym jaki zabieram w plener ze względu na jego uniwersalną ogniskową.
Re: Ef 24-70 2.8Lmk2 czy 70-200 2.8L+ inny jaki?
Kupiłem 70-200mm 2.8L bez IS ale za to stan igiełka z końcówki produkcji więc w miarę świeży. Jeszcze tylko 24-105 4L i mam komplet. Dzięki za rady.
Odp: Re: Ef 24-70 2.8Lmk2 czy 70-200 2.8L+ inny jaki?
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomky
Kupiłem 70-200mm 2.8L bez IS ale za to stan igiełka z końcówki produkcji więc w miarę świeży. Jeszcze tylko 24-105 4L i mam komplet. Dzięki za rady.
Miałem oba efy 24-105/4L i 24-70/4L.
No 24-70/4L jest lepszy optycznie od 24-105L. Stwierdzam że dopiero RF 24-105/4L jest na tyle dobry co 24-70/4L
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#Cauchy - i mając abonament w sieci komórkowej zajeżdżając na miejsce uznajesz, że... wifi hotelowe jest Ci zbędne, bo masz nieograniczony internet... :mrgreen: jak z tym IS :P... Nie no, generalnie czytałem opinie o tym, że F4 z IS jest nieporównywalnie lepszy, ale w tamtych czasach nie zastanawiałem się. To była moja pierwsza Lka i była wyraźnie lepsza od standardowych obiektywów jakie miałem. Była zajeb... i miło ją wspominam. Nie miałem innych 70-200, dlatego się nie próbuję nawet sprzeczać. Nie ma dyskusji :)
Taa, tak jak teraz. Siedze w Bialowiezy, mam raz na godzine dwie kreski LTE, wifi niby jest i sie lacze ale nie ma infernetu bo koles dal skandalicznie proste haslo i moje urzadzenia odmawiaja polaczenia z niezabezpieczona siecia (iphone, maczek i sluzbowy dell). Hasla koles nie zmieni bo masa innych urzadzen mu smiga. Nie no, przyjechałem sobie popracować zdalnie, a tu taki klops, nigdy nie miałem czegoś podobnego.
W Dolinie Chochołowskiej w ogóle nie było zasięgu. Musiałem wyjść na Grzesia, żeby porozmawiać.
W Tatrach to normalka, na szlaku tryb samolotowy, dopiero po zejsciu do cywilizacji cos sie lapie.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Taa, tak jak teraz. Siedze w Bialowiezy, mam raz na godzine dwie kreski LTE, wifi niby jest i sie lacze ale nie ma infernetu bo koles dal skandalicznie proste haslo i moje urzadzenia odmawiaja polaczenia z niezabezpieczona siecia (iphone, maczek i sluzbowy dell). Hasla koles nie zmieni bo masa innych urzadzen mu smiga. Nie no, przyjechałem sobie popracować zdalnie, a tu taki klops, nigdy nie miałem czegoś podobnego.
Jakoś mój iPhone czy Mac nie mają problemów z połączeniem się do nie zabezpieczonych sieci.
Ostrzegają i pewnie sobie płaczą po cichu, ale się łączą i robią co mają robić.
Może sobie jakieś zabezpieczenia poustawiałeś i teraz jest problem.
2 załącznik(ów)
Dosłownie na 10min ajfon załapał połączenie i dell też. Maczek nie. Po tych 10min znów wrócił do poprzednich komunikatów, tj:
Załącznik 19397
Załącznik 19398
Gdy próbuję potwierdzić, że tak, mimo to otwórz, przekierowuje na jakąś dziwną stronę z IP routera, z którą i tak się nie łączy.
Na Dellu dodatkowo w ustawieniach sieciowych pod ikonką połączenia "Wymagana akcja, brak internetu", i to samo co wyżej - próba połączenia się z IP routera.
Ręce opadają:twisted:
Może to jest wpływ bliskości granicy rusko-białoruskiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
W takiej sytuacji nie pozostaje nic innego, jak wyjść na zdjęcia i przywieźć coś dobrego :D
Co do zasięgu, to mam teraz Orange, a wcześniej Play i Orange to jest katastrofa. Nawet w pracy jak siedzę, to muszę wyjść przed budynek żeby porozmawiać. Co do gór, to w mniejszych partiach z kolei najgorsze są doliny. Tam nawet jak jest cywilizacja, to z zasięgiem kiepsko.