Wiesz czym podobno się różni typowy facet od papieru toaletowego? Ten drugi się rozwija.
Wersja do druku
Wiesz czym podobno się różni typowy facet od papieru toaletowego? Ten drugi się rozwija.
Fajną teorie wymyśliliście z tym odpuszczeniem segmentu RF-S na czas dogadywania się z firmami trzecimi. Czego to ludzie nie wymyślą :)
Jak na razie tak to wygląda Przemku. Bo jak inaczej zrozumieć, że firma wystawia aparaty na sprzedaż + z 5 obiektywów i cisza z APSC? No chyba, że plany mieli inne, ale kiepska sprzedaż systemu APSC pokrzyżowała im tabelki i uznali, że nie ma co wspierać póki co systemu.
Siłą napędową APS-C są długie, tanie tele. Mnożnik x1,6 rekompensuje deficyt ogniskowej.
Jak już ktoś ma R7 + RF100-500 (wcale nie taki rzadki przypadek) to może zechce coś innego podpiąć pod to R7.
Sigma a nie kupiłaby licencji na bagnet RF bez stosownej przestrzeni na rynku.
Właśnie doczytałem, że wielce szanowny Canon się "skundlił":mrgreen: Oczywiście żart bo bardzo się cieszę z tego faktu jednak dziwi mnie kolejne ograniczenie. Dlaczego APS-C? Czy to oznacza, że pełnej klatki nie otworzą? Dziwne posunięcie ale dobre i to na początek.
To metafizyczne doznanie jest dość zabawne ;-).
Jak można nie rozumieć istnienia czegoś, co JUŻ ISTNIEJE , w kontekście czegoś dopiero mającego się pojawić materialnie - ciekawe :-) ?
Składam to na karb ogólnego zadowolenia i ekscytacji z nowej sytuacji :).
Mnie też ona dotyczy, bo od roku mam R7 z kitem 18-150 f:3,5-6.3 RF-S i 16/2.8 RF.
Liczyłem na szybką ofertę obiektywów, a tu cisza i ostatnio zacząłem się przymierzać do 14-35/f:4 RF L za 7 tyś.zł
Teraz poczekam i zobaczę jak to będzie, bo sam aparat jest nieco delikatniejszy od body FF, co mi bardzo pasuje, a matryca APS-C dla amatora, to żaden problem ?
bo apsc z wyjątkiem początkowego etapu fotografii cyfrowej (oczywiście w wykonaniu naszej ulubionej firmy) jest raczej takim brzydkim kaczątkiem które nigdy łabędziem nie będzie - korpusów zrobili sporo (szczególnie tych na słynnej 18mpikselowej matrycy) - robili bo ludzie to kupowali (po co i dlaczego nie wiadomo ale kupowali), ale odrobinę lepsza optyka to raczej wypadki przy pracy czy początkowy entuzjazm - 10-22 czy 17-55 były fajne ale z łatwością można zuważyć brak stałek, no i brak eLek apsc, owszem pod efm pojawiły się stałki ale na koniec okazało się że ta ścieżka to błąd ewolucji :) - zastanawiałem się kto jeszcze kupuje te korpusy apsc szczególnie te tanie (wiem fotograficy drobiu ale to raczej te droższe apsc - nic złego w fotografii drobiu sam próbuję dość często z mizernym efektem - ale jak duży to rynek?) - po tym ruchu z sigmą canon zwiększy sprzedaż korpusów apsc, bedzie można kupić korpus z sensownym i trochę tańszym obiektywem, jeśli jest licencjonowany to może będzie działał lepiej niż EFy z inżynierii wstecznej :) - dlatego apsc.
Obecny świat fotografii - WOW kolejne 50tki 35tki i inne rzeczy, co już są. Taki wyścig dla viltorxów i smayangów i podnoszenie "poprzeczki" o milimetry. Już się 100% powiększenie, dynamik rejndż i IS wszystkim znudziło. Gonitwy ciąg dalszy. Który system będzie miał 100 obiektywów 50mm 1.4 ten wygrywa. No fajnie, poczekamy jeszcze 2-3 lata i też będzie sigma RF. Pozamiata rynek. Może z 7 stron się uda wyciągnąć na canon board. Sukces murowany. Zwłaszcza w erze telefonów po 7 tys.