Odp: jak to mawiają - i tyle w temacie
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Patrzac po zapytaniach ludzi o system rf na grupie Canona na fejsie, wielu nie ma bladego pojęcia o szkłach.
Tak. Mnie się nawet nie chce tam nic pisać, pytania tam na poziomie podstawowym.
Ogólnie ilość szkieł EF również Sigmy i Tamrona to jest kopalnia. Nie wiem jak Tamron EF z przejściówką działa na R ale z Sigmami nie mam najmniejszego problemu. A gdyby mi się chciało zmienić sigme 35/1.4 na takowegoż Tamrona to chyba jest to najlepsza 35tka ever zrobiona do tej pory. Odnoszę się z dystansem do szkieł Sigmy zrobionych pod Sony. Tam za dużo wchodzi korekcji programowej aby te szkła były jak trzeba, stąd Sony mnie nie jara jakoś. A GM to mają już ceny prawie jak Canony RF.
#atsf - dokładnie, ignorancja to standard dzisiaj. Ludzie są wygodni, tj wolą napisać, zadać pytanie niż poszukać odpowiedzi nawet na najprostsze pytania w internecie. Kiedy szukałem info o Eos R to naturalnie wątek na canon board jest otwarty dla wszystkich do czytania i sugeruje go jakoś w top 20 na Google. Wszelkie info da się znaleźć bez pytania.
#Cybulski - mam jedynie Tamrona 24-70 V1 i działa bezbłędnie na R.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#atsf - dokładnie, ignorancja to standard dzisiaj. Ludzie są wygodni, tj wolą napisać, zadać pytanie niż poszukać odpowiedzi nawet na najprostsze pytania w internecie. Kiedy szukałem info o Eos R to naturalnie wątek na canon board jest otwarty dla wszystkich do czytania i sugeruje go jakoś w top 20 na Google. Wszelkie info da się znaleźć bez pytania.
#Cybulski - mam jedynie Tamrona 24-70 V1 i działa bezbłędnie na R.
Co do wygodnictwa to się w pełni zgadzam. Wszędobylskie dążenie żeby było jak najwygodniej...Miałem taką sytuację jak byłem na zdjęciach na Redyku w Szczawnicy, dzień po poszedłem w góry i na podejściu wyprzedzałem rodzinkę oraz starszego pana. Ja miałem oczywiście w rękach A7 + 200-600 bo dalej były fajne koniki:mrgreen:
nawiązała się dyskusja i starszy pan skomentował, że dziś to tylko wygodnictwo i że brawo dla mnie, że taszczę takie ciężki sprzęt. Ja mu na to, że to dla mnie przyjemność :D Rodzinka, zdziwiona ale wszyscy przytaknęli, że no racja racja dziś każdy dąży do wygody. Koniec anagdotki :mrgreen:
Co do Tamron to miałem przyjemność pracować z R6 na 24-70 G2 i bardzo dobrze się spisywał. Lepszy niż te wszędobylskie Sigmy :lol:
Tak, gdybym potrzebował takiego zuma jak 24-70/2.8 to też bym wybrał Tamrona G2. Przed zakupem swojego RF 24-105L miałem krótki dylemat właśnie, ale ze zuma używam do wyjazdów tylko, więc padło na 24-105 do którego już byłem przyzwyczajony w wersji EF.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Tak, gdybym potrzebował takiego zuma jak 24-70/2.8 to też bym wybrał Tamrona G2. Przed zakupem swojego RF 24-105L miałem krótki dylemat właśnie, ale ze zuma używam do wyjazdów tylko, więc padło na 24-105 do którego już byłem przyzwyczajony w wersji EF.
Ja na wszystkie wyjazdy zabieram jako główne szkło 24-105 wcześniej był to RF 24-105/4 a teraz wiadomo Sony FE. Żałuję tylko, że nie ma nic podobnego do Nikona Z 24-120/4 bo daje jeszcze większy zasięg przy zachowaniu jakości i światła.
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Ja na wszystkie wyjazdy zabieram jako główne szkło 24-105 wcześniej był to RF 24-105/4 a teraz wiadomo Sony FE. Żałuję tylko, że nie ma nic podobnego do Nikona Z 24-120/4 bo daje jeszcze większy zasięg przy zachowaniu jakości i światła.
W Sony zawsze możesz zmienić na Tamrona 28-200/2.8-5.6, na wyjazdy bdb zakres i światło.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
W Sony zawsze możesz zmienić na Tamrona 28-200/2.8-5.6, na wyjazdy bdb zakres i światło.
Niby tak ale to już prędzej, gdybym się chciał pozbyć ogniskowej 24mm, poszedłbym w stronę Tamrona/Samyanga 35-150. Nawet kosztem wagi.
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Niby tak ale to już prędzej, gdybym się chciał pozbyć ogniskowej 24mm, poszedłbym w stronę Tamrona/Samyanga 35-150. Nawet kosztem wagi.
To już jest kloc, szkło nie bardzo wyjazdowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
To już jest kloc, szkło nie bardzo wyjazdowe.
Wiem, dlatego cały czas używam 24-105 8-)
ten 35-150 jest świetnym uzupełnieniem 14/15-35, jeśli ktoś nie potrzebuje 200