Odp: Odszumianie SI w Ligtroom - czas
Ja jedna z rzeczy sprzetowych jakich zaluje byla późna wymiana kompów. Swojego pierwszego wlasnego blaszaka kupionego za pierwsze zarobione pieniadze kupilem w 2006, a wymienilem na lapka dopiero pod koniec 2005, jakies 2 lata za pozno. Yt juz sie dawno ciął, antywirus go dobijał, non stop warczał. Potem, odkad zaczalem wiecej z filmami dzialac w 2021 od razu powinienem byl kupic blaszaka, a czekalem jeszcze rok nie wiadomo na co. 4k 20min bez dedykowanej grafiki renderowal sie cala noc.
Im szybciej zmienisz starocia tym szybciej masz spokoj, satysfakcje i komfort pracy.
Ja właśnie zrobiłem test na moim MPB M1 Ultra (najnowszy LR 13.0.2)
Procesowanie obrazka RAW R5 ISO 800 - 21 sekund.
p,
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Działał, ale do kiedy? Moje starocie działały jakoś do początków października, kiedy weszła jakaś drobna aktualizacja ACR i po niej była już tylko możliwość podglądu i konwersji raw wg wcześniej poczynionych ustawień. Jeśli wcześniej nie było ustawień zapisanych w pliku, to zdjęcie było tylko do podglądu w ACR.
Obydwa kompy nie miały dedykowanych kart, tylko integry (laptopy) Intela. Denoise dopóki działało, trwało ok. 30 minut:lol:
Jeśli w pażdzierniku zaszła ta zmiana to ja już miałem nową kartę (wymieniona w sierpniu). Myślałem o wcześniejszym okresie.
Dziś zrobiłem test na kompie Młodego z RTX 4070 SUPER - pliki z R-ki (ISO 800-1600) odszumiał z zapisem w niecałe 12 sekund (16 sekund było na RTX 4060).
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Dziś zrobiłem test na kompie Młodego z RTX 4070 SUPER - pliki z R-ki (ISO 800-1600) odszumiał z zapisem w niecałe 12 sekund (16 sekund było na RTX 4060).
To jeden z tych nowych rtx'ow?
Tak. Super to nowsze wersje.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
To jeden z tych nowych rtx'ow?
Tak, premiera wersji SUPER, sprzedaż ruszyła 17.01.2024 r., bo RTX 4070 był już wcześniej.
Szkoda tylko, że te karty kosztują tyle, co cały komputer :D
i są wielkie jak kobyła
ja ze swojej 3060ti jestem zadowolony, a te parę sekund nie robi mi różnicy :)
Wielkość zależy od konkretnego modelu i przede wszystkim chłodzenia - ja mam w swoim kompie podstawowy model RTX 4060 dwuwiatrakowy od ASUS i jest ona mega zgrabny i niezbyt duży - ja mam monitor 1080p więc nie potrzebowałem więcej mocy na moje potrzeby a chłodzenie bez problemu daje radę.
Młody ma natomiast wersję RTX 4047 SUPER Founder Edition, a więc referencyjną od Nvidia i w sumie to jest chyba nawet mniejsza od mojej ;) On akurat ma monitor 1440p więc zależało nam na mocy
https://youtu.be/mbVbgD4PNOU?si=nwg65t8bkNV5wFIk&t=129
Uważam, że obie karty w swoich kategoriach dają w pełni radę. A cena... no cóż - wiele lat interesuję się komputerami i bez względu na "epokę" zawsze trzeba było wydać ok. 6000-7000 PLN, aby mieć coś na czasie do grania w jakichś lepszych ustawieniach graficznych.
Natomiast poza wydajnością postęp jest również w "energożerności" bo jego zestaw jest dużo wydajniejszy od mojego, a zżera podobną ilość prądu (sprawdzane watomierzem).