Odp: "pożegnanie z Canonem" coś dużo tego ostatnio
jeśli filmowanie jest jego podstawowym zajęciem to może powinien kupić R5C to jedna strona monety, a druga to polityka canona R5 to aparat hybrydowy (tak był reklamowany pierwszy 8k i z majwiększymi możliwościami filmowymi - ktoś kupujący może taką reklamę brać na poważnie) z rozrośniętymi możliwościami filmowymi może jednak trzeba dostarczyc użytkownikowi takiego sprzętu narzędzia (dodam że dostępne w R5C) umożliwiające wykorzystanie tego wybujałego potencjału niektóre z tych narzędzi to ma nawet moja xperia 1 w swojej aplikacji do filmowania, skoro już narzekamy to jeszcze dorzucę w....ce mało techniczne menu filmowe do ustawiania parametrów klatkaż, kompresja, oversampling użytkownik takiego korpusu zwykle rozumie co chce ustawić (i wszystko da się ustawić) ale trzeba sobie tłumaczyć menu dla idioty na język techniczny - jeśli menu dla mało ogarniętego uzytkownika musi już być to niech będzie opcjonalne - ustawiane opcją "jestem mało ogarnięty potrzebuję uproszczone menu". takie rozkminy dobrze jest przeprowadzić przed zakupem (i przeczytać prawie 1000 stronnicowy opis - tu znowu wrzucę kamyczek - słaby opis mało filozofii dużo odnośników i opisów jak wyglada menu, a nie co robi aparat) ja np. zastanawiałem się nad R5C ale w sumie mało filmuję i IBIS zdecydowały - a gość z filmu powinien był kupić filmową wersję. generalnie do pewnego stopnia rozumiem faceta - paznokciowa wydzielanie i ograniczanie możliwości pomimo że te możliwości sa w korpusie i hardware został zapłacony :mrgreen: mści się na firmie w decyzjach takich użytkowników, a sądząc po szklarni i korpusie jaki zakupił był to uzytkownik przynoszący firmie zyski, a nie taki co kupuje cropa z kitem i nic przez 10 lat ewentualnie szuka kundla do kompletu. do paznokciowych działań dodam jeszcze ograniczenie do 30min nie wynikające z niczego (tylko błagam nie piszcie o stanie prawnym bez sprawdzenia aktualnego stanu prawnego) czy ostatnią (moim zdaniem to opcja dla nikogo, może dla reklamy się nada) implementację hi-res.
nie należy tego rozumieć jako narzekanie jak kupiłem swojego R5 świadomie i jestem zadowolony ale nie przeszkadza mi to rozumieć frustrację faceta.
Candar nie szkoda Ci życia na oglądanie takich bzdetów?
Pal licho aparat, z takim podejściem jakie chłop musi mieć rozkminy jakie auto wybrać! Półciężarówka z napędem 6x6 bijąca rekordy na Le Mans, szyber dach a linia rodem z Ferrari, oczywiście elekrtyk bo taka moda. Albo żona mix Claudii Schiffer, Matki Teresy i Sashy Grey. Gdzie taką znaleźć?
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Candar nie szkoda Ci życia na oglądanie takich bzdetów?
Słucham różnych rzeczy xD
Tobie polecam to:
https://www.youtube.com/watch?v=ZCrY...nikStrzetelski
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Pal licho aparat, z takim podejściem jakie chłop musi mieć rozkminy jakie auto wybrać! Półciężarówka z napędem 6x6 bijąca rekordy na Le Mans, szyber dach a linia rodem z Ferrari, oczywiście elekrtyk bo taka moda. Albo żona mix Claudii Schiffer, Matki Teresy i Sashy Grey. Gdzie taką znaleźć?
Jeden mój znajomy ma dokładnie ten sam problem :) Co miesiąc ma inny aparat (Haselki i Leica są na porządku dziennym). Niestety nie siedzę na kasie bo śledząc jego ogłoszenia można ustrzelić fajne okazje :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jeden mój znajomy ma dokładnie ten sam problem :) Co miesiąc ma inny aparat (Haselki i Leica są na porządku dziennym). Niestety nie siedzę na kasie bo śledząc jego ogłoszenia można ustrzelić fajne okazje :mrgreen:
Ale to wyłącznie Twoja wina. Widział Twoje prace i szuka aparatu które takie zrobi ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Ale to wyłącznie Twoja wina. Widział Twoje prace i szuka aparatu które takie zrobi ;).
Chyba jednak nie ;) On po prostu lubi mieć w rękach nowe aparaty i obiektywy, które po kilku zdjęciach mu się już nudzą :mrgreen: Chyba każdy z nas tak ma ;) Z czasem tylko przychodzi refleksja, że to wszystko bez sensu bo nawet 20% możliwości najnowszych aparatów i szkieł nie wykorzystamy ;)
@candar dziś mamy tendencję, że to aparat ma robić zdjęcia a od siebie jakoś tak mało wymagamy. Wkońcu płacimy! Później jest wywyp youtuberów którzy już nie mogą tak się męczyć i zmieniają system - jak mogli być tak ślepi.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
@
candar dziś mamy tendencję, że to aparat ma robić zdjęcia a od siebie jakoś tak mało wymagamy. Wkońcu płacimy! Później jest wywyp youtuberów którzy już nie mogą tak się męczyć i zmieniają system - jak mogli być tak ślepi.
To prawda. Obecnie to każdy szuka aparatu foto, czy też smartfona który za niego pomyśli jaką wybrać przysłonę, czas oraz zrobi HDRek w cukierkowych kolorach . Kupuje najnowszy sprzęt foto wierząc w slogany reklamowe producenta i później jak "nie pyknie" trąbi o tym, że aparat i obiektyw są do doooopy ;) Ale jak widać rozruszałem nieco forum wpisem Pana, któremu nic się nie podoba ^^
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ale jak widać rozruszałem nieco forum wpisem Pana, któremu nic się nie podoba ^^
To zapewne dlatego, że kupując nie przeczytał specyfikacji.
Jak z kartami. Płacze, ze kupując R5 ma się kasę na CFEx, a póżniej "beczy", że SD v90 drogie...
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Obecnie to każdy szuka aparatu foto, czy też smartfona który za niego pomyśli jaką wybrać przysłonę, czas oraz zrobi HDRek w cukierkowych kolorach . -
Zdefiniuj "obecnie" i "każdy". Bo wychodzi na to, że teraz wszyscy tego szukamy, w tym zdebik, mirror i becekpl.
Wydaje się, że od zawsze większość lubi iść na skróty, to też w pewnym sensie nakręca postęp.