ja od marca odłożyłem z shutterstocka 279$ jeszcze z rok półtora i na puszkę będzie :)
Wersja do druku
ja od marca odłożyłem z shutterstocka 279$ jeszcze z rok półtora i na puszkę będzie :)
na microstockach mozna zarobic niezla kase :) sama zarabiam i powiem, ze to wciaga i niezle motywuje do dzialania.
Z mojego skromnego doswiadczenia wynika, ze jezeli chcemy mowic o zarabianiu na zdjeciach, czy utrzymywaniu sie z tego. Jesli podsumujemy czas poswiecony na zdjecia, edycje, obrobke itp. to minimalna kwota od ktorej sie to oplaca to 50zl za godzine pracy
nie pracuje, robie zdjecia na stocki kiedy mam na to ochote /a mam czesto ;)/ sytuacja komfortowa, zarabiam spokojnie 3 razy wiecej niz pracujac na etacie w ksiegowosci.
Ostatnimi czasy dorabiam sobie nieco pstrykając fotki z różnych konferencji, kongresów medycznych itd. Robię to niejako przy okazji - na tego typu imprezy jeżdżę jako tzw. "obsługa techniczna". W trakcie samej konferencji zwykle ne mam nic do roboty (bo wszystko musi być gotowe dzień wcześniej) tak więc mogę robić zdjęcia. I zwykle dodatkowo pare stówek wpadnie. Nie są to duże pieniądze, no ale sprzęt zwrócił mi się przynajmniej w 40 procentach.
EDIT: W sumie to było optymalne rozwiązanie w czasie studiów, teraz prawdopodobnie pożegnam się z tą robotą za jakiś miesiąc - przy odrobinie szczęścia śmignę na doktorat do Krainy Kangurów :) , tak więc zwolni się miejsce dla jakiegoś poznańskiego bezrobotnego :D
ile mozna zarobic zalezy od Ciebie - chec pracy :)
chcesz wierz, nie chcesz nie wierz - ostatni miesiac to 1620$.
nie ma co zazdroscic, wystarczy popracowac :)
skoro juz o zarabianiu na fotkach rozmawiamy to ja polecam www.istockphoto.com Tam placa roznie w zaleznosci od rozmiaru sciagnietego zdjecia i swoistego "zaangazowania" w istnienie serwisu :) Ja nie chwalac sie od lipca $300 wyciagnalem. Wszystko oczywiscie zalezy od ilosci swoich fotek w serwisie i ich "popularnosci". Ja ostatnio nie mialem czasu nic uploadowac ale zarobic mozna spokojnie. Jak dla mnie to najlepszy serwis tego typu.
pzdr,