Odp: Dobry ekonomiczny szeroki kąt FX
oczywiście, że obiektywów TS się używa, canon dalej ma je chyba w produkcji.
a "zoom w nogach" to pewien skrót myślowy, a nie uniwersytecka wykładnia doboru ogniskowej do wizji kadru, tym bardziej nie nadaje się do porównania ogniskowej 100m z 17mm.
Używanie obiektywów typu "tilt & shift" to co innego, niż radzenie sobie bez nich.
odpowiadałem na pytanie czy ktoś tego typu szkieł jeszcze używa.
A ten wątek czytałeś? Oczywiście, że sporo osób nadal poleca 17-40 f/4L
Używałem 17-40 przez kilka lat i śmiało polecam. Powszechnie wiadomo że rogi kadru są mydlane, ale jakoś mi to nie doskwierało. Używałem szkła z przyjemnością i dało mi dużo fajnych kadrów. Miałem jednak okazję wymienić w komisie na 16-35 f/4 z małą dopłatą więc się nie zastanawiałem.
Wysłane z mojego Mi MIX 3 5G przy użyciu Tapatalka
używam używki 17-40 i nie mam nic temu szkłu do zarzucenia jak na cenę, za którą go kupiłem. na f4 ogromne wynietowanie i mydlane rogi na większości przysłon, ale da się z tym żyć.
A propos słowa "mydło" ... mam wrażenie że zmieniło ono środek ciężkości.
W czasach, w jakich się nauczyłem, oznaczało totalną nieprzydatnośc obrazka. Dziś w mojej opinii jest mniej precyzyjne, czasem znaczy jak piszę, a czasem zmniejszenie ostrości ale nie dyskwalifikujące.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
cosinus
A propos słowa "mydło" ... mam wrażenie że zmieniło ono środek ciężkości.
W czasach, w jakich się nauczyłem, oznaczało totalną nieprzydatnośc obrazka. Dziś w mojej opinii jest mniej precyzyjne, czasem znaczy jak piszę, a czasem zmniejszenie ostrości ale nie dyskwalifikujące.
No tak to wygląda dla C17-40L, 17mm, f/8, jakoś tam wywołane w LR.
Załącznik 7522
Co prawda tego obiektywu (17-40L) nie mam, ale za nim wlecze się opinia jeszcze z czasów fotografii analogowej, kiedy aberracja chromatyczna w rogach obrazu na najszerszych kątach i szeroko otwartej przesłonie bywała upierdliwa, a na 40 mm trzeba było przymknąć do f/11 żeby mieć ostre rogi. Na DSLR FF przy f/8 i cyfrowym usuwaniu CA w żaden sposób tego obiektywu nie można zaliczyć do mydlanych, natomiast na APS-C nie wybija się przed obiektywy dedykowane do APS-C, a nawet nie za bardzo za nimi nadąża.