A my służymy interesom japońskiej korporacji ;)
Wersja do druku
A my służymy interesom japońskiej korporacji ;)
Precz z SONY !! :-D;-)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Moim zdaniem zlikwidowanie 50% kosztów uzyskania przychodu dla „stworzonych dzieł” spowoduje zwiększenie szarej strefy i w efekcie zmniejszenie wpływów do budżetu.
Nie za bardzo widze w jaki sposob ;-) ale to tak naprawde nie o to chodzi. Przychody sie zwieksza, zmniejsza... zobaczymy. Ale niech nie bedzie przywilejow za.... wlasciwie nie wiadomo za co.Cytat:
Zamieszczone przez mmw
A który przywilej podatkowy jest wiadomo za co? Za co ulga budowlana? A darowizny?
To ewentualnie ma sens, choc moze nie w takiej formie jak w Polsce ;-) Bardziej jako ulga zwiazana ze splata kredytu na mieszkanie, itp. - w sensie stymulowania wzrostu.Cytat:
Choc w ogolnosci ja tez uwazam, ze najlepiej byloby prosto: jedna stawka, zero ulg.
Ale ulga budowlana nie stymuluje wzrostu, wprost przeciwnie. To wybitnie konsumpcyjna ulga.
Też jestem za likwidacją ulg. Przy jednoczesnym obnizaniu podatków. I tylko wtedy to ma sens.
Wolałbym podatek dużo niższy, nawet jeśli ktoś miałby jeszcze ulgi, niż żeby wszyscy płacili dużo :twisted: Brak ulg jest ważny, ale na drugim miejscu, dopiero po wysokości podatków.
Niesprawiedliwy podatek progresywny 1%-2%-3% jest dużo lepszy niż ciut sprawiedliwszy liniowy 20% :twisted:
I tak i nie. Znam ludzi, ktorzy biorac kredyt na mieszkanie wykalkulowali sobie to z uwzglednieniem ulgi (choc chyba nie do konca tej o ktorej mowa ;-)), w przeciwnym wypadku by im sie to nie oplacilo. Inna sprawa, ze planowanie takich dlugofalowych rzeczy opierajac sie na polskim prawie.... ;-)Cytat:
Jest tak, wiele osób stanie przed dylematem czy zakładać działalność czy ... robić "na boku". Działając "na szaro" nie płacisz podatku czyli nie ma przychodu.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Ta ulga to głównie skierowana była do osób działających twórczo.
Wielu osobom założenie działalności się opłaci, bo zwiększą sobie koszty i będą płacić mniejsze podatki...
nie. Teraz placilem tyle i uwazalem ze jest OK i jest to uczciwe. Fotografia to moje drugie zrodlo dochodu niejako. Po wejsciu tego przepisu po prostu nie bede placil nic.Cytat:
Zamieszczone przez Jarek Jaworski
Wiekszosc swoich zlecen spokojnie moge robic poza ksiegowaniem tego...
A takie gdzie mam palcic moge spokojnie na razie olac.
Roger